Doğalgaz zamları, kış aylarının gelmesiyle faturaları kabarttı. Faturalara isyan eden yurttaşlar, tepkilerini sosyal medya aracılığıyla gösterdi. Binlerce kişi “Isınmak için bu kadar para ödenir mi?” diyerek hükümeti eleştirdi

81 milyonun gündeminde doğalgaz faturaları var

GÖKAY BAŞCAN

Havaların soğumasıyla birlikte ısınmak için doğalgaz kullanan yurttaşlar, evlerine gelen faturalarla mücadele ediyor. Aralık ve ocak aylarına ait faturaların yüksek gelmesi, yurttaşın tepkisine neden oldu. Sosyal medyada faturalarını çekip paylaşan yurttaşlar birbirlerine ‘kombiyi az yakarak, ısınmanın yollarını’ soruyor.

Son 2 yılda doğalgaza yüzde 59,32 zam gelirken elektriğe yüzde 58,46 geldi. Ancak buna karşın TÜİK’e göre son iki yılın enflasyonu yüzde 34,60’da kaldı.

BirGün’e konuşan Tüketici Koruma Derneği Genel Sekreteri Avukat Onur Cingil, “Birileri ejder meyveli smoothie içerken birileri birbirine sen kombiyi kaçta yakıyorsun, diye soruyor” dedi. Doğalgaza gelen zamların beyaz yakalılardan, işçilere kadar herkesi etkilediğini belirten Cingil “Türkiye’de açlık sınırının altında yaşayan milyonları düşündüğümüzde bu zamlar herkesi etkileyen bir noktaya geldi. Artık beyaz yakalılardan, fabrikada çalışan işçiye kadar herkes evden çıkarken doğalgazı en sona kadar kısıyor, en az tüketimle en fazla nasıl fayda sağlarım diye düşünüyor. Yurttaşlar doğalgazı kısık kullandıkça artan faturaya tepki göstermeye başlaması normal” diye konuştu.

ZAMLAR GERİ ÇEKİLMELİ

Evinde engelli veya küçük çocuğu olan birçok hanenin borçlardan dolayı doğalgazının kapandığını ve kendilerine bu tarz da bir sürü başvuru yapıldığını belirten Cingil “Bize gelen başvurularda evinde engelli, küçük çocuğu olan yurttaşların borçlardan dolayı doğalgazı kesiliyor ve mağdur oluyorlar. İstanbul’un birçok yerinde kömür kokusu duyuyoruz. Sahada gördüğümüz ve gelen bilgelere göre doğalgaz kullanımı en aza çekilmiş, bazı bölgelerde ise tamamen ortadan kaldırılmış” ifadelerini kullandı.

Cingil sözlerini şöyle sonlandırdı “Yurttaşlar artık, birbirine ‘sen kaçta açıyorsun?’ sorusunu sormaya hatta doğal gazını kapatmaya başladı. İnsanlar ısınmak, elektrik tüketmek, su tüketmek zorunda ve bunlar KDV’den arındırılmış, en ucuz haliyle halka ulaşmalı. Biz yine tekrarlıyoruz, bu zamlar geri çekilmeli.”

MAAŞLAR YETERSİZ

Son iki yılda doğalgaz ve elektriğe gelen zamların, vergi artışlarının ve enflasyonun çok üzerinde olduğunu belirten Makine Mühendisleri Odası Enerji Çalışma Grubu Başkanı Oğuz Türkyılmaz ise şunları söyledi: “Devlet kendi istatistik enstitü rakamlarına inanmıyor, TÜİK’e göre artık yüzde 34,60 ancak vergi artışları yüzde 51,67. Demek ki devletin kabul ettiği enflasyon yüzde 51,67. Devlet, kendi gelirleri düşmesin diye zamları bu oranda yaptı. Konut elektrik fiyatlarına son iki yılda gelen zam 58,46. Doğalgaza gelen zam ise son iki yılda yüzde 59,32. Bu zamlar karşısında asgari ücretteki fiyat artışı son iki yılda yüzde 45 de kalıyor. Memur ve emekliye gelen zamlar zaten bu fiyat artışlarının çok uzağında.”

Doğalgaz tüketiminin azalmasının birçok sebebinin olduğunu belirten Türkyılmaz, “Elektrik tüketimi için kullanılan doğalgazın payı geriledi. Bugünkü Bakan, hiçbir hükümetin cesaret etmediği bir şey yaptı, sübvasyonu azalttı. Yani elektrik üreten, firmalara çok ucuz fiyatlardan doğalgaz veriliyordu. Hâlâ ucuz veriliyor ama yüzde 80 oranında süspansiyon azaltıldı. Bu da daha az elektrik üretilmesine yol açtı. Sanayideki durgunluk, doğalgaz kullanımını geriletti. Konutlardaki doğalgaz kullanımının azalmasının sebebi de hem fiyat artışları hem de geçen seneye gören kışın daha hafif geçmesi. Yani iklim değişikliği” dedi.

ANLAŞMALARDAKİ DETAY

Doğalgazı pahalıya almamızın sebebinin geçmişte yapılan ve yeniden görüşülmeyen sözleşmeler olduğunu belirten Türkyılmaz “Biz 20-25 yıl önce yaptığımız sözleşmelerle hâlâ gaz alıyoruz. Petrol fiyatına endeksli, petrol fiyatı arttıkça artıyor ancak petrol fiyatının düşmesi doğalgaz fiyatına hemen yansımıyor. Yani fiyat esnekliği söz konusu değil. Doğalgazın yarısına yakınını Rusya’dan beşte birini Azerbaycan’dan, yine beşte birini İran’dan kalanı da diğer ülkelerden alıyoruz. Avrupa’nın ucuz gaz tüketmesinin sebebi, piyasa da açığa çıkan arz fazlasını tüketmeleri. Biz ise uzak mesafeden önceden yapılmış sözleşmelerle doğalgaz satın alıyoruz. Sözleşmelerin Türkiye’nin aleyhine olduğunu gözden geçirilmesini istesek de umursayan olmadı” diye konuştu.

TÜRK AKIMI FAYDASIZ

Türkiye’den geçen boru hatlarının ülkeye bir avantaj sağlamadığını söyleyen Türkyılmaz “Ülkende başka ülkelerin doğalgaz hattı geçirmene izin veriyorsun, ucuza doğalgaz kullanamıyorsun. İşin başka boyutu siz 3. dünya ülkelerine, Türkiye’de boru hattı yapma izni veriyorsunuz. Boru hatlarına yapılacak bir eylem sonrası firmalar çıkıp, Türkiye güvenliği sağlayamıyor, biz uluslararası güvenlik istiyoruz, diyebilir. Senin ülkendeki egemenlik haklarına dair bir hak iddiasında bile bulunabilecek bir mesele. Türk Akımı’nın da Türkiye açısından bir faydası yok. Doğalgazı ucuza alamıyoruz, ihracat yapamıyoruz. Tek faydası ülkeye daha fazla doğalgaz girmesi ona da ihtiyacımız yok” ifadelerini kullandı.

Doğalgaz faturalarına yurttaşların tepkisi…

>>Doğalgaz faturası 917 TL geldi, KYK kredimi doğalgaz faturasına vereceğim. Bakın burs bile değil kredi, devletten ısınmak için borç para alıyorum. 19 yaşındayım. Doğalgaz faturası düşünüyorum. (oz büyücüsü/@thewizarddofoz)

>>520 TL doğalgaz faturası mı olur kardeşim, Konya’yı ben mi ısıttım? (Aliovsk/@alibakr07)

>>Doğalgaz faturası 650 TL, su faturası 23 TL. Başka da bir şey demiyorum. (Billur Lermi/@BilurLermi)

>>600 TL doğalgaz faturası gelmiş. Çocuk yok, bir şey yok. Minimumda yanıyor, birçok gün de yanmadı. Aklımı oynatacağım. (blokaj hasreti/@finaltolerance)

>>Burada 700-800'den başka doğalgaz faturası görmeyince merakla bekliyordum bizimkini. 580'e şükür! (Regina Phalange/@justnesspool)

>>2+1 90 metrekare eve 475 TL doğalgaz faturası geliyor. Evde üşüyoruz ona rağmen bu fatura geliyor. Allah'tan korkun be. #ZamDemeyelim (Elif Destan Sırmabıyık/@elifdestan0)

>>Hafta içi her yer sakindir diye Eminönü kapalı çarşı gezek dedik . Hafta içi emeklilerin yuvası olmuş resmen heryer . Evde doğalgaz yakmamak için akşama kadar AVM gezen bile var (@Can2970934)

>>Kira öder gibi, elektrik,ve doğalgaz faturası ödüyoruz .. Hayaldi gerçek oldu. Herkes konuşur Akp yapar. (@adalet_bodur)

>>Doğalgaz için % 50 indirim yapmaları gerekiyor yoksa çok büyük bir kesimin gazı kesilecek. Sesimizi çıkartmak zorundayız. Susma! (@Alev353443)

>>Son dogalgaz faturasi 600 liranin altinda gelen var mi gercekten yoksa bi tek biz mi 690 lira ödeyeceğiz....(@skcyzgibii)

>>Doğalgaz faturası 700 TL geldi, ayın 13 günü evde yoktuk. Antalya’da doğru düzgün soğuk yok ne kadar yakmış olabiliriz ki! Geçen sene en sert soğukların olduğu ayda bu rakam gelmedi. Zam oranı o kadar yüksek ki sonuç bu! (@HopefrWorld)