811 bin kaçak bina yasal hale geldi!

Türkiye’nin deprem riski en yüksek şehirlerinden biri olan İzmir’de ruhsatsız yapı stoku çok büyük. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 2018 yılında uygulamaya koyduğu ‘İmar Barışı’ ile bu ruhsatsız yapıların çoğu yasal hale geldi. İmar Barışı’nda -nüfusa oranlandığında- en çok başvuru İzmir’de gerçekleşti.

Türkiye genelinde 10 milyon 79 bin yurttaş imar barışından ‘yararlandı.’ Bir diğer deyişle 10 milyondan fazla kaçak yapı yasal hale geldi. İstanbul 1 milyon 747 bin başvuruyla birinci sırada yer alırken, ikinci sırada 811 bin 452 başvuruyla İzmir yer aldı. İzmir’deki ‘İmar Barışı’ndan devletin kasasına giren para 2 milyar 150 milyon lira oldu.

İzmir’de İmar Barışı başvurularının en yoğun olduğu ilçe ise yüzde 15,9 ile Bornova’ydı. Buca yüzde 10,9 ile ikinci, Karabağlar ise yüzde 7,8 ile üçüncü sırada yer aldı. Başvuruların yüzde 4,3’ü, depremin en ağır hasarı verdiği Bayraklı ilçesinde gerçekleşti. Ağır hasar alan Seferihisar’da ise yüzde 3 oranla yaklaşık 24 bin başvuru oldu.

***

YIKIM İMAR AFFININ SONUCU

TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu da “Yıkım imar affının sonucudur” açıklaması yaptı. Basın toplantısı düzenleyen TMMOB İzmir İKK Dönem Sekreteri Aykut Akdemir, depremden sonra saat 23.00’e kadar koordinasyonun sağlanamadığını, haber akışının bile doğru şekilde sürdürülmediğini söyledi. Deprem bölgesinde 450 bin yurttaşın yaşadığını, bu insanların çoğunun sokakta olduğunu belirten Akdemir, hasarlı binaların bir an önce tespit edilmesi gerektiğini vurguladı. Akdemir, “İzmir depremi, imar affının ortaya çıkaracağı tehditler için uyarı niteliğindedir. Yıkım, imar affının sonucudur. Bugün rant uğruna görmezden gelinen ya da devletin resmi kayıtlarına geçirilen kaçak yapıların depremlerde tabuta dönüşme olasılığı unutulmamalıdır” diye konuştu.