Adaların Atları Platformu, çip takılarak farklı illere gönderilen atların akıbetinin 3 yıldır belli olmadığını belirterek, “Atlara ne oldu?” diye sordu.

860 atın akıbeti ne oldu?
Fotoğraf: DHA

Haber Merkezi

Adaların Atları Platformu yayımladıkları "19 Aralık 2022: Adalar’da atların hapsedilmesinin 3. yılı" başlıklı raporda, çip takılarak farklı illere gönderilen 860 atın akıbetini öğrenemediklerini belirterek, yetkililere çağrıda bulundu.

“2022’de atlara ne oldu?” diye soran platform, “19 Aralık 2019 gecesi başlayan ruam gerekçeli katliamın, faytonların durdurulmasının ve atların ahırlara hapsedilmesinin üzerinden üç yıl geçti. 3 yıl önce Adalar’da bin 700 kadar at yaşıyordu. Bugün burada ancak 100 kadar at kaldı, onların da çoğu hapis hayatı yaşıyor” ifadelerini kullandı.

ŞEFFAFLIK İSTİYORUZ

Platform, “19 Aralık Adalar’da at katliamının 3. Yılı: 2022’de atlara ne oldu?” başlıklı raporunda, kentlerde serbest yaşayan hayvanların hepsinin toplatılıp barınağa götürülmesinin gündemde olduğunu kaydetti. Adalar’daki atların ise 3 yıldır “barınakta” yaşadıkları vurgulanan raporda, özetle şu ifadelere yer verildi:

“Adalar’da sağ kalan atlar ne durumda? İBB’nin satın aldığı atlardan adada kalanlar, Büyükada’daki İspark Ahırı’nda tutuluyor. İBB’nin elindeki atların 30’u, binicilerle beraber aldıkları eğitim sürecinin ardından İBB tarafından zabıta atı olarak kullanılıyor. Hareket imkânına sahip bu atlar sağlıklılar ve insan içine çıkıyorlar. Ancak atlı zabıta ahırı yalnız Büyükada’da var. Büyükada, Heybeliada ve Burgazada’da İBB’ye satılmamış az sayıda at hâlâ yaşıyor. Heybeliada ve Burgazada’da kalan son atların ahırları, Mart ve Nisan 2021’de yıkıldı. Liyakat, şeffaflık, atlara yaşam alanı, ahırların sağlanması ve sorumluların hesap vermesini istiyoruz. Atları izlemeyen ve çip numaralarını açıklamayan yetkililer ile İBB’den at alan ancak protokole aykırı olarak atları elden çıkaran belediyeler ve işletme sahipleri de soruşturulmalı ve gerekli yasal işlemler yapılmalı. Sokaktaki kedi ve köpeklere dahi çip takılması gündemdeyken, kamu kurumları tarafından sevk edilmiş atların çip numaralarının açıklanmaması, atların 'resmen' kaybolmaları skandaldır. Adadan sürülen 860 atın kimlik belgesi olan çip numaraları, tüm ısrarlarımıza rağmen, İBB ve/veya Tarım Bakanlığı tarafından açıklanmadı ve atlar gerektiği şekilde izlenmedi. Böylece kaybedilenatlardan ölenlerin nerede, nasıl, kimin ihmali veya çıkarı nedeniyle öldüğünün tespit edilmesi, benzer olayların asla tekrar etmemesi için bütün sorumluların hesap vermesini istiyoruz.”

***

HAYVAN KEMİKLERİ BULUNDU - (DHA​)

Adana’nın Yüreğir ilçesinde, dere yatağında, kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce çuvallara doldurulmuş çok sayıda eşek başı ve kemikleri atıldı. Mahalleli, bağırsakların da bulunduğu alandan ağır koku geldiğini belirtip, görüntüleri cep telefonu kamerasıyla kaydetti. Olayı zabıta ekiplerine bildirenler, daha önce de dere içine at ve eşek kemikleri atıldığını söyledi. Zabıta ekiplerinin kanalda incelemesi tamamlandıktan sonra temizlik çalışmalarının başlatılacağı öğrenildi.