İşsizlik oranı fren tutmuyor. Mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlik 14 aydır artmaya devam ediyor. TÜİK’in mayıs ayı işsizlik verilerine göre son bir yılda 869 bin kişi işsiz kaldı. CHP Sözcüsü Öztrak “Şahlanışa geçen ekonomi değil işsizliktir” dedi.

869 bin kişi işinden oldu

Türkiye İstatistik Kurumu mayıs ayına ilişkin işsizlik verilerini yayımladı. Buna göre mayıs ayında mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlik oranı yüzde 14 ile rekor seviyeye ulaştı. Buna karşılık yaz mevsiminin etkisi sayesinde mevsim etkilerinden arındırılmamış işsizlik oranı yüzde 12,8 olarak gerçekleşti. Son bir yılda 869 bin kişi işsiz kaldı. CHP kurmayları işsizlik verilerine ilişkin açıklamalar yayımladı.

DEVLETTE İŞE GİRENLER KİMLER?

İşsizlik verilerine ilişkin muhalefetten açıklama geldi. CHP’nin Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak yazılı açıklamasında, “İktidarın ‘ekonomi şahlanışa geçti’, ‘türbülans sona erdi’ gibi gerçeklerle ilgisi olmayan gayrı ciddi söylemlerine karşın şahlanışa geçenin ekonomi değil işsizlik olduğunu TÜİK rakamları gösterdi” dedi. 2009 yılında küresel ekonomik krizde görülmeyen işsizliğin bu krizde görüldüğünü vurgulayan Öztrak, şu noktalara dikkat çekti: “Mayıs itibarıyla, son bir yılda, kamuda istihdam edilenlerin sayısı, 439 bin kişi artarak 4 milyon 570 bine çıktı. Kamudaki bu olağanüstü istihdam artışına rağmen son bir yılda toplam istihdam azalışının 869 bin civarında olması ise son derece düşündürücü. İstihdam kayıplarının 1 milyonun üzerine çıkışını kamuda işe alınanların engellediği anlaşılıyor.”

TEK ADAM REJİMİ İŞSİZ ORDUSU YARATTI

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu da işsizlik verilerini yorumladı. Erdoğdu, verilerin tek adam rejiminin Türkiye ekonomisini ne hale getirdiğinin göstergesi olduğunu belirterek şöyle dedi: “Maalesef Türkiye’yi uçuracağı söylenen tek adam rejiminde, işsiz ordusu büyümeye devam ediyor” dedi.

DİSK: MIZRAK ÇUVALA SIĞMIYOR

DİSK-AR işsizlik göstergelerine ilişkin aylık raporunu “Mızrak çuvala sığmıyor” başlığıyla yayımladı. TÜİK verilerinden yola çıkarak hesaplanan geniş tanımlı işsizlik verileri paylaşıldı. Buna göre;
Geniş tanımlı işsiz sayısı: 6 milyon 890 bin
Geniş tanımlı işsizlik oranı: Yüzde 19,8
Genç işsizliği: Yüzde 25,5 (mevsim etkisinden arındırılmış)
İstihdam bir yılda 869 bin azaldı
Tarım dışı işsizlik: Yüzde 16,2 (mevsim etkisinden arındırılmış)