870 bin Ukraynalı sığınmacı ülkelerine döndü

Dış Haberler Servisi

Birleşmiş Milletler (BM), Ukrayna’dan komşu ülkelere sığınmak zorunda kalan 4 milyon 656 binden fazla mülteciden bir kısmının ülkedeki güvenli bölgelerine dönmeye başladığını açıkladı. BM İnsani Yardım Koordinatörlüğü Ofisi’nden (OCHA) yapılan açıklamada şimdiye kadar en az 870 bin Ukraynalı'nın ülkelerine döndüğü, günde ortalama 30 bin Ukraynalı'nın sınır kapılarından ülkeye giriş yaptığı, bu sayıların giderek artmasının beklendiği belirtildi.

Ofisin Ukrayna’daki insani durumla ilgili hazırladığı son raporda, dönenlerin çoğunlukla çocuklu kadınlar ve yaşlılar olduğu, dönenlerin sayısının daha da artacağı belirtildi.Raporda “Ukrayna'ya geri göç tırmanarak artmaya devam edebilir. Ülkelerine dönen insanlar topluma yeniden entegre olmak için daha çok destek ve insani yardıma ihtiyaç duyacaklar. Evlerine dönmeleri artık mümkün olmayanlar barınma sorunlarıyla karşılaşabilir. Ukrayna’da çok daha fazla insani yardıma ihtiyaç var” ifadeleri yer aldı. Ofis, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısının başladığı 24 Şubat'tan bu yana yaklaşık 150 bini çocuk olmak üzere 783 binden fazla kişinin Ukrayna'dan Rusya'ya geçtiğini bildirdi.

870-bin-siginmaci-ulkelerine-dondu-1004252-1.

Ofis, Ukrayna'da yardıma ihtiyaç duyan 12 milyon kişiden 2,1 milyonuna insani yardım görevlilerinin ulaştığını, BM'nin Ukrayna için yaptığı 1,1 milyar dolarlık acil fon çağrısının şu anda yüzde 64'ünün finanse edildiğini belirtti. Bu arada savaşın sürdüğü 50 günde 150’si çocuk 1932'den fazla sivil öldüğünü açıklandı.