Almanya'nın 20 Şubat 2020 gündemini 9 başlıkta derledik

9 başlıkta Almanya’nın gündemi: Sağcı Gruppe S, CDU başkanlık yarışı, Thüringen’de kaos…

BİRGÜN/ ALMANYA

HANAU KENTİNDE İKİ NARGİLE KAFEYE SİLAHLI SALDIRI

Türkiye kökenli göçmen nüfusunun yüksek olduğu Hanau’da gece 22.00 sularında gerçekleşen saldırılarda 8 kişinin yaşamını yitirdiği, yaralanan 5 kişinin durumunun da çok ağır olduğu açıklandı. Türkiye kökenli göçmenlerin işlettiği kafelere yönelik saldırıların nedeni bilinmiyor. Sosyal medyada yayılan haberlere göre ölen ve yaralananların çoğunun Kürt kökenli göçmenler. Henüz doğrulanmayan bir iddiaya göre saldırganlar da Rus kökenli. Hanau’ya çevre iller ve eyaletlerden özel polis birlikleri gönderildi. Yürütülen soruşturma kapsamında bir kişinin gözaltına alındığı ileri sürüldü…

Berlin’de geçen cuma gecesi “Güldür Güldür Show”un gerçekleştirildiği salonun önünde meydana gelen ve bir kişinin ölümü, 4 kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan silahlı çatışmanın nedenleri halen açıklanmadı. Türkiye kökenli gruplar arasında meydana gelen çatışmanın cinayet masası tarafından soruşturulduğu öğrenildi. Organizatörler çatışmanın “Güldür Güldür”le ilgisinin olmadığını açıkladılar.

GRUPPE S: MÜSLÜMANLARI KATLETMEYE HEDEFLEYEN SAĞCI TERÖR ÖRGÜTÜ ALMANYA’NIN GÜNDEMİNDE

Almanya polisin geçtiğimiz cuma günü eş zamanlı olarak 10 eyalette gerçekleştirdiği baskınlarla gözaltına aldığı 12 terör zanlısının katliam planlarını konuşuyor. “Gruppe S.” adı altında eylemlere hazırlanan örgütün, “Crhirstchurch Saldırısı”nı (Yeni Zelanda) örnek aldığı ve aynı anda birçok camiye silahlı saldırı düzenleyerek, Almanya’yı kaosa sürüklemeyi hedeflediği ileri sürülüyor. Aralarındaki bir polis muhbiri aracılığıyla çok gizli koşullarda gerçekleştirilen hazırlıkları güvenlik kuvvetleri tarafından yakından takip edilen ve eyleme geçmeden kısa bir süre önce yakalanan teröristler arasında bir de polis memuru bulunuyor. Almanya’daki Müslüman örgütleri, gelişmelerin kendileri için “çok ürkütücü” olduğunu açıklayarak, camilere yönelik güvenlik önlemlerinin artırılmasını talep ediyorlar. Geçtiğimiz hafta çok sayıda cami bomba ihbarı nedeniyle boşaltılmış, bir cemevi ise silahlı saldırıya uğramıştı…

Son gelişmeler Almanya’da polis, istihbarat ve silahlı kuvvetler başta olmak üzere devlet organlarındaki aşırı sağcı, ırkçı, neo-nazi eğilimli görevlilerin yer aldığı örgütlü ya da bireysel şiddet suçlarına ilişkin iddiaları çağrıştırıyor. Bu arada Federal Anayasa Mahkemesi, geçtiğimiz yıl varlığı ortaya çıkarılan aşırı sağcı “gölge ordu”nun (“Hanibal’ın Ordusu”) faaliyetlerini organize ettiği ileri sürülen yasal derneğin (Uniter) “demokratik sisteme karşı faaliyette bulunduğu” kuşkusuyla takip edilmesine karar verdi. Uniter’in üyeleri arasında çok sayıda subay, astsubay, polis ve istihbarat görevlisinin yer aldığı ileri sürülüyor.

ALMAN SİYASETİNDEKİ KAOS SÜRÜYOR: CDU GENEL BAŞKANLIĞI YARIŞI KIZIŞIYOR

Angela Merkel liderliğindeki koalisyon hükümetinin en büyük ortağı CDU’daki (Hıristiyan Demokrat Birlik) genel başkanlık yarışına partinin önde gelen isimlerinden Norbert Röttgen de katıldı. Böylece genel başkanlık için aday olması beklenen politikacıların sayısı 4’e yükseldi. Hem Merkel hükümetinin istikrarı, hem de CDU’nun yeni gelen başkanının önümüzdeki yıl gerçekleştirilecek genel seçimde Hıristiyan birlik partilerinin ortak federal başbakan adayı olması beklendiği için bu konudaki gelişmeler gündemin ilk sıralarında. Halefi seçilene kadar görevini sürdüren CDU Genel Başkanı Annegret Kramp-Karrenbauer ise bu konuya parti adına bir “ekip çözümü” bulmak amacıyla adaylarla görüşmeye başladı. Federal Başbakan Angela Merkel, bu konuda devreye girmeyeceğini açıkladı. Kardeş parti CSU’nun (Hıristiyan Sosyal Birlik) Genel Başkanı ve Bavyera eyalet Başbakanı Markus Söder, ortak federal başbakan adaylığını hedeflemediğini yeniden açıkladı.

THÜRİNGEN’DE DE KAOS SÜRÜYOR: HIRİSTİYAN DEMOKRAT POLİTİKACI SOLLA İŞBİRLİĞİNİ SAVUNDU

Almanya’nın doğusundaki Thüringen eyaletindeki siyasi krizin çözülmesi için Sol Parti’nin yaptığı jest sonuç vermedi. FDP’li (Hür Demokrat Parti) bir politikacının sağcı CDU ve aşırı sağcı AfD (Almanya için Alternatif) işbirliğiyle eyalet başbakanlığına seçilmesinin ardından yaşanan kriz sürüyor. Liberaller, Hıristiyan demokratlar ve aşırı sağcıların engellemesi yüzünden eyalet başbakanlığına seçilemeyen Sol Parti, SPD ve Yeşiller’in ortak adayı Sol Parti’li politikacı Bodo Ramelow’un 70 gün sonra erken seçime gidilmesi ve o zamana kadar eyaletin CDU’lu eski Eyalet Başbakanı Christine Lieberknecht tarafından oluşturulacak bir “teknik hükümet” tarafından yönetilmesi önerisi CDU örgütü tarafından reddedildi. Daha sonra bir açıklama yaparak öneriyi kabul etmediğini açıklayan Lieberknecht, istikrarlı bir yönetim için partisinin Sol Parti’yle birlikte çalışması gerektiğini savundu. Thüringen’deki kriz, Hıristiyan demokratların “Sol Parti’yle asla işbirliği yapılmayacak” kararı nedeniyle ortaya çıkmıştı.

ALMANYA’DA SİYASET KIZIŞTI: HAMBURG’DA EYALET, BAVYERA’DA YEREL SEÇİMLER

Almanya’da iktidar partilerinden CDU’nun zirvesindeki belki de federal hükümetin geleceğini etkileyecek genel başkanlık yarışı ve Thüringen eyaletindeki hükümet krizi sürerken, ülkenin kuzeyindeki Hamburg ve güneyindeki Bavyera eyaletleri de yaklaşan seçimler nedeniyle siyaseti yoğun bir süreç içindeler. Hamburg’da bu pazar gerçekleştirilecek eyalet meclisi seçimi, son zamanlarda ülke genelinde büyük oy kaybına uğrayan sosyal demokratlar için özellikle önemli. Son kamuoyu yoklamaları SPD’nin pazar günü oyların yüzde 40’ı alabileceğine işaret ediyor. Bu oran partinin Hamburg’da önceki seçimde aldığı oyun (yüzde 45,6) gerisinde ancak, ülke genelindeki oranın (yüzde 14-16) çok üstünde. Seçimde Yeşillerin de oy patlaması yapması bekleniyor. Seçime giren partilerin adayları arasında çok sayıda Türkiye kökenli politikacı da yer alıyor.

Bavyera eyaletinde ise 15 marta yerel seçimler gerçekleştirilecek. Almanya’nın yüzölçümü itibarıyla en büyük eyaleti olan Bavyera’da eyalet seçimlerini her zaman sağdaki partiler kazanıyor, ancak başta eyalet başkenti Münih olmak üzere birçok büyük şehrin belediye başkanlığını sosyal demokrat adaylar kazanıyor.

“TEMEL EMEKLİLİK” YOLUNDA İLK ADIM ATILDI

Almanya’da çok az olduğu için aldığı emekli aylığıyla geçinemeyen emekliler, Federal Hükümet tarafından kabul edilen yeni yasayla biraz nefe alabilecekler. Federal Çalışma Bakanı Hubertus Heil’in (SPD) hazırladığı “Temel Emeklilik Yasa Tasarısı”na göre en az 22 yıl çalışıp, emeklilik sistemine prim ödemiş olan ekmeklililerin aylıkları arttırılacak. Tasarının yasama sürecinde da kabul edilip, yasalaşması bekleniyor. Tasarıyı yetersiz bulan işçi sendikaları, bu haliyle de bir ilerleme olarak gördükleri için gelişmeleri olumlu buluyor. Öte yandan “temel emeklilik”in emekli sistemine daha önce prim ödenmiş olması gibi koşullar aranmadan herkesi içine alması gerktiğini savunanlar ise tasarıya eleştirilerini sürdürüyorlar.

SOSYAL MEDYADAKİ NEFRET SUÇLARINA KARŞI YASA

Almanya’da federal hükümet, sanal dünyada işlenen suçlarla mücadeleyi daha sıkı sürdürmek amacıyla uzun süredir üzerinde tartışılan yasa tasarısını kabul etti. Tasarıya göre sosyal medyada ırkçılık yapanlar, kin ve nefret suçları işleyenler, insanlara hakaret eden ya da tehditte bulunanlar, bulundukları sosyal medya mecraasının yönetimi (facebook, twitter, instagram vs.) tarafından Federal Suç Dairesi’ne (BKA) bildirilmek zorunda. Tasarısının Federal Meclis’te kabul edilerek yasalaşması bekleniyor. Mevcut yasaya göre nefret, hakaret ve tehditler, fark edildiğinde ya da şikayet olduğunda söz konusu sosyal medya platformunun yönetimince silinebiliyordu. Yasa tasarısının hazırlık sürecine eleştirel bir tutumla eşlik eden ve bazı maddelerin özgür basının çalışmasını engelleyeceği uyarısında bulunan gazeteciler sendikası DJV (Alman Gazeteciler Birliği), uyarılarında başarılı olduklarını ve yapılan değişikliklerle tasarının iyileştirildiğini açıkladı. Öte yandan yasanın BKA’ya ağır yük getireceğini, bu konuda yeterince uzman polis memuru olmadığı için nefretle mücadele süreçlerinin kısa sürede tıkanacağı ileri sürülüyor.

TRUMP, AMERİKAN İSTİHBARATININ BAŞINA BERLİN BÜYÜKELÇİSİ’Nİ GETİRİYOR

ABD Başkanı Trump’ın, ülkesinin Berlin Büyükelçisi Richard Grenell’i istihbarat koordinatörü olarak görevlendirdiği öğrenildi. Başkan’ın yine Twetter üzerinden yaptığı açıklamaya göre Grenell, ABD’deki istihbarat örgütlerini koordine eden DNI’i müdürü olacak. 2017 yılında ABD’nin Berlin Büyükelçisi olarak atanan Grenell, görev süresince Almanya’nın dış politikasına ilişkin sosyal medya aracılığıyla ya da medyaya verdiği demeçler nedeniyle yoğun tepki almış, diplomatik görevinin sınırlarını aşmakla suçlanmış, zaman zaman da uyarılmıştı.

EİNTRACHT FRANKFURT KENDİNE GÜVENİYOR

UEFA Avrupa Ligi’nde Almanya’yı temsil eden takımlardan Eintracht Frankfurt, bugün Salzburg’la karşı karşıya geliyor. Cuma günü Dormund karşısındaki Bundesliga maçını 4-0’lık hezimetle kaybetmiş olmasına rağmen, Frankfurt’ta bugünkü maça ilişkin iyimserlik hakim… Maçın Frankfurt’ta ve takımın her zaman büyük bir coşkuyla desteleyen taraftarlar önünde oynanacak olması büyük avantaj olarak görülüyor. Bu arada bugünkü maç için hazırladığı 20 bin mumluk kareografinin UEFA tarafından yasaklanması taraftarları üzdü. Takımdan yapılan açıklamada, Almanya’da bu konuyla ilgili tüm yönetmeliklere uygun olarak hazırlanan ve ilgili makamlardan gerekli izni alınan saha süslemesine UEFA’nın karşı çıktığı belirtildi.