Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği, Sakarya'da dokuz depremzede çocuğun işletmesi İsmailağa Cemaati'ne bağlı vakıf tarafından yürütülen bir yatılı Kuran kursuna verildiği haberlerinin soruşturulması için suç duyurusunda bulundu. Dilekçede, tespit edilecek tüm şüphelilerin cezalandırılması için kamu davası açılması talep edildi.

9 depremzede çocuğun İsmailağa Cemaati tarafından işletilen Kuran kursuna verilmesi hakkında suç duyurusu
Diyanet'e bağlı Mekke Mescidi - Hanife Akın Kuran Kursu / Fotoğraf: Alican Uludağ-DW

Sakarya'da dokuz depremzede çocuğun, annelerinin yanından alınarak müftülüğe ait olan, ancak işletmesi İsmailağa Cemaati'ne bağlı vakıf tarafından yürütülen bir yatılı Kuran kursuna verildiği ortaya çıktı.

Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği, söz konusu haberlerin soruşturulması için Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

Dilekçede, "tespit edilecek tüm şüpheliler hakkında 'Çocuğun Kaçırılması ve Alıkonulması', 'Kişiyi Hürriyetinden Yoksun Kılma' suçları ile re'sen araştırılacak diğer suçlardan gerekli soruşturmanın yapılarak ilgili şüphelilerin üzerine atılı suçu işlediği sabit olduğundan, şüpheli hakkında soruşturma başlatılması, cezalandırılmaları için kişi ve kişiler aleyhine kamu davası açılması" talep edildi.

NE OLMUŞTU?

Kahramanmaraş merkezli depremde babalarını yitiren ve Gaziantep'ten Sakarya'ya getirilen dokuz çocuğun Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı olan ancak işletmesi İsmailağa Cemaati'ne yakın Sakarya Erenler İlme Hizmet Vakfı tarafından yürütülen Mekke Mescidi-Hanife Akın Kuran Kursu'na yatılı olarak verildiği ortaya çıkmıştı.

DW Türkçe'den Alican Uludağ'ın haberine göre, Adem adlı vakıf yöneticisi, "Mahmut Ustaosmanoğlu'nun müridiyim" diyerek "Kurs binası bize ait. Bu çocukları, kalacak yerleri olmadığı için Sakarya Müftüsü bize yönlendirdi. Biz de çocukları koruma altına aldık. Eğitimini Diyanet ile biz veriyoruz" demişti. İl Müftüsü Hasan Başiş ise kursun Diyanet'in kontrolünde olduğunu, eğitimini kendilerinin verdiğini ancak kursun yemek ve temizlik işlemlerini bu vakfın yürüttüğünü kaydetmişti.

Adem adlı vakıf yöneticisi, bilgileri doğrulayarak "Sakarya İl Müftüsü Hasan Başiş bizi aradı, 'böyle böyle çocuklar var. Bunlara yer açar mısınız?' dedi. Biz de çocukları aldık. Çocuklara deprem nedeniyle travma geçirdiği için psikolojik destek almış. Biz de bu çocukları bir nevi burada koruma altına aldık. Kursta kalıyorlar. Dokuz tane çocuk var burada. İki tanesi annelerinin yanına gitti. Yedi tanesi burada” demişti.