9 Eylül

TUNÇ SOYER
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı

Bir ulusun dirilişi, bir kentin kurtuluşu, bir devletin doğuşudur 9 Eylül... Her ulusun tarihinde kahramanlık destanları, zafer öyküleri vardır. Her ulus bu destan ve öykülerle haklı bir övünç yaşar.

8 bin 500 yıldır insanlık tarihine büyük ve önemli izler bırakan İzmir, bundan 98 yıl önce yine tarihin akışına yön veren bir olayla dünya sahnesinde parladı.

Birinci Dünya Savaşı’nı yenik tamamlayan Osmanlı İmparatorluğu’nun yağmalanmış hazinesinin en parlak mücevheriydi İzmir. Bugün coşkuyla kutladığımız 9 Eylül, bir kentin işgalden kurtuluşunun yıl dönümü olmadı sadece.

Batılı sömürgecilerin topraklarını istila ettiği tüm uluslar için yirminci yüzyılın çoban yıldızıydı aynı zamanda. Mustafa Kemal Atatürk önderliğindeki Anadolu halkının, İzmir’in kurtuluşuyla bayraklaşan mücadelesi Ortadoğu’dan, Afrika’ya, Güney Amerika’dan Asya’ya sömürgeciliğin pençesindeki onlarca ulusa ilham kaynağı oldu. Tüm dünyaya gözdağı veren emperyalist güçlerin yenilmez olmadığının, birlik içinde ve inanç dolu bir toplum karşısında nasıl çaresiz kaldıklarının kanıtıydı anlayanlara…

9-eylul-778747-1.

9 Eylül uluslar için yaşam hakkı demekti. Esaretten bağımsızlığa karanlıktan aydınlığa çıkıştı. Biz 9 Eylül’de sadece bir kenti kurtarmadık. Bağımsız ve onurlu bir devlet olarak ayakta kalmanın mümkün olduğunu da gösterdik. Dün olduğu gibi bugün ve gelecekte var olduğumuz sürece İzmirliler olarak bu anlamlı günü aynı ruh ve heyecanla kutlayacağız.

Çünkü bize bu heyecanı veren 9 Eylül ruhu, dünyanın tüm mazlum devletlerine ilham olan bağımsızlık savaşımızı zaferle taçlandıran çelikten iradedir.

9 Eylül ruhu, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde ekonomide ve siyasette onurlu bir varoluş mücadelesiyle dünya sahnesine çıkacak Türkiye Cumhuriyeti’nin ayak sesidir. 9 Eylül ruhu ilk kurşunu sıkarak can veren şehit gazeteci Hasan Tahsin’e "Başlattığın işi tamamladık gözün açık kalmasın" diyen İzmirlinin kalp atışıdır. İzmir'in kurtuluşun 98’nci yılında Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve her türlü zorluğa rağmen insanlık tarihinin en büyük direnişini gerçekleştirenleri, minnet ve rahmetle anıyorum. Onların cesaret ve kararlılığının hepimize ilham kaynağı olmasını diliyorum.

9-eylul-778748-1.