9 Nolu’dan tahliye

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Suriye birliklerinin cihatçıların kontrolündeki İdlib’e operasyon haberleri gündemdeki yerini korurken Reuters haber ajansı Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) İdlib’deki askeri gözlem noktası Morek’ten çekilmeye başladığını duyurdu.

Ajans, Türkiye’ye yakın bir Suriyeli muhalif kaynağına dayanarak aktardığı habere göre üssün sökülmesine başlandı.

Türkiye’nin buradaki askerleri başka noktalara kaydıracağı kaydedildi. Habere göre Türkiyeli kaynaklar Morek’te kalmanın artık “askeri bir değerinin olmadığını” söyledi. Ajansa konuşan Suriyeli muhalif bir kaynak ise gözlem noktasından çekilmenin birkaç gün süreceğini söyledi.

İsminin verilmesini istemeyen bir başka kaynak da çekilmenin dün başladığını aktardı. Söz konusu kaynağa göre TSK başka bir gözlem noktasından çekilmeyi şu aşamada düşünmüyor. Middle East Eye’da yer alan haberde ise TSK’nin İdlib’de bu yılın başında çevresi Suriye ordusu tarafından kuşatılan 4 gözlem noktası ile iki askeri mevziyi terk etme kararı aldığı belirtilmişti. Yetkililer geçmişte gözlem noktalarından çekilmenin düşünülmediğini açıklamıştı. Ancak bölgedeki kaynaklara göre, gözlem noktasında kalmanın Türkiye için askeri açıdan bir değeri kalmadı. Türkiye’nin İdlib’te 12 gözlem noktası bulunuyor. Bu gözlem noktaları Astana Süreci’nin bir parçası olan Soçi Mutabakatı çerçevesinde 2018’de kurulmuştu. Gözlem noktaları İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi’nde Suriye ordusu ile cihatçılar arasında bir tampon olarak oluşturuldu. Morek bu gözlem noktalarından 9’uncusuydu. Morek’le beraber bazı gözlem noktaları Suriye ordusunun İdlib’deki ilerleyişinin ardından cihatçılardan kurtarılan bölgelerde kaldı. Moskova ve Şam yönetimi buraların boşaltılmasını talep ederken Ankara bu gözlem noktalarından çekilmeyi reddediyordu.

ANKARA-MOSKOVA ANLAŞMASI

Türkiye ile Rusya, İdlib gerginliği azaltma bölgesindeki temas hattı boyunca tüm askeri faaliyetlerin 6 Mart 2020’den itibaren durdurulmasında anlaşmıştı. İki ülke ayrıca M4 karayolunun kuzeyinde 6 kilometre ve güneyinde 6 kilometre derinliğinde bir güvenli koridor tesis edilmesinde ve M4 karayolunun bir bölümünde ortak devriyeler konusunda da uzlaşmıştı. “Muhalifler”in iddiasına göre ülkenin kuzeyinde 10 veya 15 bin TSK askeri var.

9-nolu-dan-tahliye-795185-1.