Tarikatta cinsel istismar skandalına ilişkin sessizliği ile tepki çeken Diyanet İşleri Başkanlığı, cuma hutbesinde çocuk istismarına değindi. Hutbede evlilik için asgari yaşın 18 olduğu belirtildi. Diyanet Vakfı tarafından daha önce yayınlanan 'İlmihal' kitabında ise evlilikte alt sınırın kızlarda 9, erkeklerde ise 12 olduğu ifade edilmişti.

'9 yaşında evlenilebilir' diyen Diyanet çark etti: Ergen olmak yetmez, yaş sınırı 18

BirGün’ün ortaya çıkardığı İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı Kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in, 6 yaşındaki kızını Kadir İstekli isimli şahıs ile 'evlendirmesi' skandalına ilişkin sessizliği ile eleştirilen Diyanet İşleri Başkanlığı, konuyla ilgili tüm camilerde hutbe okutulacağını açıkladı.

Diyanet tarafından hazırlanan ve tüm camilerde okunacak olan ‘Çocuk: Rabbimizin Kıymetli Emaneti’ adlı cuma hutbesinde çocuk istismarı ve küçük yaştaki evliliklere dikkat çekildi.

Evlilik için asgari yaşın kanunla 18 olarak belirlendiği hatırlatılan hutbede, çocukların her türlü istismardan korunması gerektiği vurgulandı. Diyanet Vakfı tarafından daha önce hazırlanan 2 ciltlik ‘İlmihal’ kitabında kız çocuklarının 9, erkek çocukların ise 12 yaşında evlendirilebileceğine ilişkin skandal ifadeler yer almıştı.

Evlilik için sadece ergen olmanın yeterli olmadığına vurgu yapılan ve bugün camilerde okunacak olan hutbede "Çocukların küçük yaşta evlendirilmesi ve çocuk istismarı vakalarının yüce dinimiz İslam ile anılması ve Müslüman kimliğinin zedelendiği bir sürece dönüştürülmesi asla kabul edilemez. İslam’a göre kadın ve erkek hem duygusal ve fiziksel, hem de ruhsal ve zihinsel olgunluğa erişmeden, aile kurmanın anlam ve sorumluluğunu idrak edecek rüşt yaşına gelmeden evlendirilemez. Zira evlilik için sadece ergen olmak yeterli değildir. Ergenlik biyolojik bir süreçtir. Evlilik ise reşit olmayı gerektirir. Nitekim ülkemizde evlilik yaşının asgari sınırı on sekiz olarak kanunlarla belirlenmiştir. Başta anne-babalar olmak üzere herkesin evlilik yaşı ile ilgili sınırlara riayet etmesi hem dini bakımdan gerekli bir davranış hem de ailede kalıcı huzur ve mutluluğu sağlamanın en temel şartıdır" sözlerine yer verildi.

DİYANET VAKFI'NIN KİTABINDA SKANDAL İAFADELER

Diyanet Vakfı tarafından daha önce hazırlanan 2 ciltlik ‘İlmihal’ kitabının ikinci cildinde ise ergenliğe girmemiş çocukların evliliğine ilişkin skandal ifadelere yer verilmişti.

Kitaptaki ‘Evlenme Ehliyeti’ başlığı altında yer alan ifadelerde Diyanet’in açıklamasının tersine Hanefi mezhebine göre evlenme ehliyetine sahip olmak için rüşd şartı aranmıyor.

Kitapta diğer mezhepler için evlilik ehliyetine ilişkin ise şöyle deniliyor: “Mâlikîler’e, Şâfiîler’e ve Hanbelîler’e göre ise tam evlenme ehliyetine sahip olmak için rüşt de şarttır; buna göre sefih aile hukuku bakımından tam ehliyetli değildir. Mâlikîler’e göre velisinin izin veya icâzetiyle evlenebilir; diğer iki mezhep bunu da kabul etmez. Onlara göre sefihi ancak velisi evlendirebilir.”

Evlilik için alt yaş ve üst yaş sınırının verildiği kitapta İslam hukukçularına göre evlilikte alt sınır; kızlarda 9, erkeklerde ise 12 olarak ifade ediliyor. Mezheplere göre ise yine evlilik yaşının değişkenlik gösterildiği belirtiliyor.