9 yıldır sürünen dosya yine başladığı yerde

Filiz GAZİ

Gezi Direnişi sırasında polisin attığı gaz fişeği nedeniyle yaralanan Aydın Aydoğan’ın soruşturmasında 9 yıldır yol kat edilemedi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Faili Meçhuller Bürosu ile Memur Suçları Bürosu arasında mekik dokuyan Aydın Aydoğan’ın dosyasının tekrar bilirkişiye gönderilmesinin ardından bir kez daha şüpheli polislerin ifadesi alındı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Memur Suçları Bürosu, 8 şüpheli polisin tekrar ifadesinin alınması için İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü’ne 1 Kasım 2021’de yazı gönderdi. Bu kapsamda, şüpheli polis S.K., 7 Aralık’ta ifade verdi. Polis S.K. ifadesinde, aradan uzun süre geçtiği için hatırlamadığını ve olay günü biber gazı silahı kullanmadığını iddia etti.

Dosyanın sürüncemede bırakılmasına tepki gösteren Aydın Aydoğan, “Tekrar başa döndük. 9 yıl sonra aynı şeyleri bizlere tekrar yaşatıyorlar. Bu hukuksuzluk ileride hukuk fakültelerinde ders olarak okutulacağını düşünüyorum” diyor.

İlk olarak 2013 yılında savcının dosyayı bilirkişiye göndermesi neticesinde gelen bilirkişi raporuyla tespit edilen 5 polis hakkında soruşturma yapabilmek için İstanbul Valiliği’nden izin istenmişti. 2017 yılında ulusal kriminal dairesinden gelen CD’nin dosyada olmadığı anlaşıldı. Başvuru neticesinde savcılık kaybolan belgelerin adli emanette olabileceği yönünde yanıt verdi. Kayıp dokümanlar bulunamayınca dosya tekrar bilirkişiye gönderildi. Dosya, nisan ayında zamanaşımıyla kapatılmasına 6 ay kala kala tekrar bilirkişiye gönderildi. Ancak bilirkişi incelemesinde bir farklılık olmadığı anlaşıldı. Bunun üzerine savcılık tekrar şüpheli polislerin ifadesinin alınmasını istedi.