"8 saat çalışma ve çalışma şartlarının iyileştirilmesi" talebiyle eylem yapan A-101 çalışanları, "A101’in tüm dayatmalarının karşısında, işçilerin tüm haklarını almak için yürüttüğümüz mücadeleyi adım adım büyüteceğiz" dedi.

A-101 çalışanlarından 12 saatlik mesai dayatmasına karşı eylem: Köleliğe son vereceğiz

A-101 marketlerinde 12 saat çalışmaya zorlanan işçiler, "8 saat çalışma ve çalışma şartlarının iyileştirilmesi" talebiyle eylem yaptı.

Mağaza Market-Sen üyesi A101 marketleri çalışanları İstanbul'da eylem yaptı. Şişli Cumhuriyet Caddesi’ndeki A101 önünde bir araya gelen işçiler, "A-101'de köleliğe son vereceğiz" pankartı açtı. Basın açıklamasını işçiler adına Doğan Aras okudu.

Açıklamada şunlar ifade edildi:

"Bugüne kadar parıltılı reklamlarla izlediğimiz ucuzluk marketleri, esasen ucuz iş gücünün adresidir. Zincir marketlerin patronları, işçilerin emeğini sömürüp yaptıkları cirolarla övündüler. İtiraz eden işçilere karşı kalkanları 'Kapıda senin gibi binlercesi var' cümlesi oldu. İşsizlik patronlara yaradı, işçilere 12 saat çalışma dayatıldı.

Bu devran dönecek. 6 Mart'ta Mağaza-Market-Sen A-101 İşçileri Genel Üye toplantımızı tüm bu gelişmeler ışığında gerçekleştirdik. A-101’in tüm dayatmalarının karşısında, işçilerin tüm haklarını almak için yürüttüğümüz mücadeleyi adım adım büyüteceğiz. İşçiler kötü çalışma koşullarına karşı sendikalaştı."

İşçilerin talepleri ise şöyle sıralandı:

"A-101, 07.30-20.00 çalışma düzenini geri çekecek. İşçiler, puantajlara yansıtıldığı gibi 8 saat çalıştırılacak. İşçinin onayına bağlı olarak 8 saatten fazla çalıştırılan her dakika, fazla mesai olarak tanımlanacak. İşçilerin tüm fazla mesai ücretleri ödenecek. Envanter sayımı ve sevkiyat 8 saatlik mesai saatlerinin içinde değilse fazla mesai olarak tanımlanacak. 8 saat çalışma süresine göre işçilerin 1 saatlik mola hakkı teslim edilecek.”

(ANKA)