Durumun ciddiyeti anlaşılmış olacaktı ki, gençlere yönelik yeni bir yol haritasının çalışmalarına başlanmıştı. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlık ettiği AKP Gençlik Kolları MKYK toplantısında (2021, Nisan) 2023 seçimlerinde ilk defa oy kullanacak gençlere yönelik projelerin sunumu yapılmıştı. AKP’nin gençlikten sorumlu ekibi kafa kafaya vermiş, oylarına talip oldukları yeni kuşağı yanlarına çekebilmenin en iyi yolunun onlara eski Türkiye’yi anlatmak olduğuna karar vermişlerdi. Eski Türkiye’de buzdolabı yoktu, insanlar tüp kuyruklarında bekliyordu, kadına kadın denmiyordu, araba yoktu, telefon yoktu… AKP’den önce Türkiye, toz ve gaz bulutundan ibaretti. Bunları öğrenen gençlerin gözleri dehşet içinde açılacak ve “Aman Allahım! Bu korkunç günler gitsin, gitsin gelmesin bir daha” deyip basacaklardı mührü ampule. Üç aşağı beş yukarı plan ve beklenti bu yöndeydi.

***

Bu tıkır tıkır işleyeceğine inanılan plana göre sosyal medyayı aktif şekilde kullanan Z kuşağının aileleriyle de birebir temas kurulacaktı bu süreçte, çünkü AKP Gençlik Kolları’nın dudak ısırtan bir diğer tespitine göre, gençlerin oy tercihlerinde ailelerin etkisi yüzde 75’ti. ‘Vay be’ dedirten bu oranın hangi bilimsel yöntemle belirlenmiş olduğuyla ilgili o gün bugündür bir fikrimiz yok. Ancak yakın dönemde gözlemlenen saha çalışmalarında durumun tersine işlediğine dair bir takım göstergeler mevcut.

***

Yirmi yıl önce, yani AKP yokken ve Türkiye’de biz Mad Max hayatı yaşıyorken, biliyorsunuz hiçbir şey yoktu. AKP’nin müşteri garantili hastane, köprü, otoyol ve havalimanlarını bu ‘her şeyden habersiz internet kuşağına’ anlatmak gerekiyordu. Derken, her ‘şahsım yönetim biçiminin’ içine düştüğü bir tuzak olan ‘her şey benden sorulur’ programı çerçevesinde yürütülen ekonomik planda bir takım aksaklıklar yaşandı. Konut kira fiyatlarındaki devasa artış, tam da üniversitelerin açılacağı ve öğrencilerin barınacak yer aramaya başladığı döneme denk düşmesin mi? Gençlere, müşteri garantili köprü yapmakla övünen AKP’nin o listesinde bakalım ne yokmuş? A yurt yokmuş!

***

Öğrenciler bir haftadır yurt yok ‘barınamıyoruz’ diyerek ülkenin çeşitli illerinde parklarda yatıyor. AKP, gençlerin oy tercihinde yüzde 75 etkili olduğunu belirlediği aileleri, polisini devreye sokarak aramaya başlamış bile. Bu birebir temas sonucu torununun eylemde olduğunu öğrenen Hilmi amca da destek için parka gitmiş. Sahadan kaydedilen bu notlar AKP Gençlik teşkilatı tarafından not alınıyordur diye umuyorum. Bunun yanında Z ve Y kuşağının ışıldayan gözlerle yanlarında olduğunu söyleyen Genel Başkan Erdoğan’a yarın öbür gün yine bir rapor sunmak gerekirse, annesine iş arayan 15 yaşındaki çocuğun saçlarına düşen 18 beyazdan, kalacak yurt bulamadığı için memleketine dönmek zorunda kalan, dönerken de keşke üniversiteyi kazanmasaydım diye sitem eden gençlerin matkapla oyulmuş umutları da kayda geçsin muhakkak.

***

Patlamış mısır gibi üniversite açan AKP, öğrencilerin barınabilmesi için yeterli sayıda devlet yurdu inşa etmiyor. Bunun yerine tarikatlara kolaylık sağlamayı tercih ediyor. Ekonominin, aklıselimden uzaklaşılarak yokuş aşağı ittirilmesi sebebiyle üç, beş öğrenci bir araya gelip artık ev de kiralayamıyor, özel yurtlara para da yetiştiremiyor. Dünya, büyük bir değişim ve dönüşüm içindeyken, ülkeyi sırtlanıp yarına taşıyacak genç gücünü barınma, beslenme, eğitim gibi en temel insani haklardan yoksun bırakan AKP-Erdoğan hükümeti, kurduğu emmi-bacanak sistemiyle, okuyup çalışarak kendine bir hayat kurabileceğine inanmayan umutsuz ve öfkeli milyonlar yarattı. “A’dan Z’ye bütün kuşaklar bizimle” diyen Erdoğan’ın pembe gözlüklerinin ardında artık gri bir fırtına var. AKP’nin, muhalefetin sahada sorun çözme yeteneğini geliştirmesine katkısı büyük. Başına gelen her türlü felaket karşısında, yanında yöresinde devleti bulamayan insanların birbirine kenetlenme hızı da iyice arttı. Bundan sonrası artık, haklarını halka hediye dağıtır gibi gıdım gıdım veren şahsi yönetimlerin devri bitişlerini görmek için gözleri kocaman açmakla gelecek.