A Haber, Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid'in "Kürdistan'ı tanıyoruz" ifadesini yalanladığını öne sürerek "Bizim 'Kürdistan'ı tanıyoruz' yönünde ifade kullandığımız doğru değil" ifadeleriyle verdi. Rudaw ise konuya ilişkin "aHaber Taliban sözcüsüne Kürdistan'ı inkar ettirmeye çalıştı" başlıklı bir haber yayınladı.

A Haber, Taliban'ın 'Kürdistan' açıklamasını değiştirerek verdi

Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid’in 15 Ekim’de Diyarbakır’da, Rudaw’a yaptığı röportaj, tartışma konusu oldu.

A Haber, Rudaw'a verdiği röportaj sırasında "Kürdistan'ı tanıyoruz" ifadelerini kullanan Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid'in sözlerini "Bizim 'Kürdistan'ı tanıyoruz' yönünde ifade kullandığımız doğru değil" şeklinde yayınladı.

Rudaw ise "aHaber Taliban sözcüsüne ‘Kürdistan’ı inkar ettirmeye çalıştı" başlıklı bir haber yayınlayarak Mücahid'in sözlerinin “Bu bir çarpıtmadır, biz ülkelerin iç işlerine karışmayız. Bu konu Afganistan'ı ilgilendirmez. Dünyada nerde Müslüman varsa biz onları kardeş olarak görüyoruz, fakat ülkelerin iç meseleleri kendilerini ilgilendirir ve biz buna müdahale etmeyiz” şeklinde tercüme edilerek verildiğini açıkladı.

Rudaw'ın haberine göre A Haber, söz konusu röportajı veren Mücahid'in sözlerini kesti “Rûdaw TV ifadelerimi çarpıttı” şeklinde yayınladı. Bunun üzerine Rudaw, "aHaber Taliban sözcüsüne ‘Kürdistan’ı inkar ettirmeye çalıştı" diyerek açıklama yaptı.

NE OLMUŞTU?

Diyarbakır’da 15-16 Ekim tarihleri arasında Alimler ve Medreseler Birliği (İttihadul Ulema) tarafından gerçekleştirilen "7. Alimler Buluşması"na Taliban Sözücü Zabihullah Mücahid de katılmış, Rudaw'a verdiği röportajda "Kürdistan konusunun İslam devletlerinin sorunlarından biri olduğunu" belirtmişti.

Mücahid, Kürdistan coğrafyasının varlığını kabul ettiklerini belirterek Rudaw'a yaptığı açıklamada, “Evet, biz Kürdistan’ı tanıyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

Dün A Haber'deki röportaj esnasında ise sunucu, Mücahid’e, “Türkiye bugüne kadar Afganistan’ın toprak bütünlüğünü destekledi. Siz geçtiğimiz günlerde bir Kürt kanalında ‘Kürdistan’ı tanıyoruz’ diye açıklama yaptınız. Burada tam olarak neyi ima etmeye çalışıyorsunuz? Orada bir yanlış anlaşılma mı oldu, buna bir açıklama getirebilir misiniz?” sorusunu yöneltti.

Mücahid, “Hayır, o farklı bir söylem, biz dostlarımız ve Türkiye ile... Elbette Kürdistan meselesi ve ülkelerin var olan diğer iç meseleleri...” dedi.

Daha sonra A Haber, Mücahid'in sözlerini “Dost Türkiye ile yakın irtibat içindeyiz ve bunun artmasını istiyoruz. Bu bir iç meseledir ve biz Türkiye'nin iç içişlerine karışmayız. Bizim 'Kürdistan'ı tanıyoruz' yönünde ifade kullandığımız doğru değil" şeklinde yayınladı.