Avrupa Alevi Dernekleri Konfederasyonu, Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’nin görüşme talebini reddettiklerini açıkladı

AABF, Diyanet’in görüşme talebini reddetti: Taleplerimiz muhatabı DITIB değil, hükümettir

Avrupa Alevi Dernekleri Konfederasyonu (AABF) Genel Başkanı Hüseyin Mat, bir baçıklama yaparak, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Avrupa temsilcisi olan Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’nin (DITIB) görüşme talebini reddettiklerini bildirdi.

“AABF olarak, demokratik, laik, sosyal bir hukuk devletinde yeri olmaması gereken ve bu nedenle kaldırılmasının, laiklik ve eşitlik hukuku gereği olan bu mezhepçi kurum Diyanet’in görüşme talebini kabul etmedik” denilen açıklamada, görüşme talebinin reddedilmesi, “Diyanet İşleri Başkanlığı ve DITIB işbirliğiyle Avrupa Alevi hareketini bölmeye yönelik gönderilen gri pasaportlu dedeler, açılan çakma Alevi kurum ve enstitülerinden dolayı, Diyaneti İşleri Başkanlığı’nın Avrupa temsilcisi olan DITIB’in görüşme talebini kabul etmedik” ifadeleriyle açıklandı.

Açıklamada ayrıca, “Alevilerin eşit yurttaşlık ve eşit haklar kapsamında, kamuoyuna ve siyasi hükümete ulaştırdığı talepleri bellidir. Bu taleplerimiz muhatabı Diyanet İşleri Başkanlığı veya DITIB değil, hükümettir” denildi.

AABF tarafından yapılan açıklamanın tamamı şu şekilde:

“T.C. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Avrupa temsilcisi olan, DITIB Yurtdışı Temsilciliği üzerinden AABF Genel Başkanı ile görüşme talebi geldi. AABF Genel Başkanı Hüseyin Mat bu talebi reddetti. AABF olarak, demokratik, laik, sosyal bir hukuk devletinde yeri olmaması gereken ve bu nedenle kaldırılmasının, laiklik ve eşitlik hukuku gereği olan bu mezhepçi kurum Diyanet’in görüşme talebini kabul etmedik. Diyanet İşleri Başkanlığı bizim laikliğe aykırı ve bu nedenle meşru görmediğimiz ve kaldırılmasını talep ettiğimiz bir kurum olduğu, Diyanet İşleri Başkanlığı ve DITIB işbirliğiyle Avrupa Alevi hareketini bölmeye yönelik gönderilen gri pasaportlu dedeler, açılan çakma Alevi kurum ve enstitülerinden dolayı, Diyaneti İşleri Başkanlığı’nın Avrupa temsilcisi olan DITIB’in görüşme talebini kabul etmedik. Alevilerin eşit yurttaşlık ve eşit haklar kapsamında, kamuoyuna ve siyasi hükümete ulaştırdığı talepleri bellidir. Bu taleplerimiz muhatabı Diyanet İşleri Başkanlığı veya DITIB değil, hükümettir. Eğer AKP hükümeti, Cemevlerinin ibadet yeri olarak tanınması, AİHM’nin zorunlu din dersleri ve Cemevleri davasında verdiği kararların gereğini yapmak, Diyanet İşleri Başkanlığı´nın kaldırılması, Madımak Oteli´nin Utanç Müzesi olarak yapılmasını, Dergâhlarımızın iadesi, Katliamlarla yüzleşmek, Alevilerin eşit yurttaşlık ve eşit haklar talebini, demokratik ve hukuksal çerçevede çözmek isterse, sadece hükümet ile bu sorunların müzakeresi ve çözümü için görüşebilir.”