Yaklaşık 1,5 sene sonra AB ile kurulan üst düzeyli diyalog, ‘demokrasi ve özgürlükler’ başlıklı tartışmada AB’nin Türkiye’den taleplerinin hala güncel olduğunu gösterdi. Toplantı gergin konuşmalara da sahne oldu

AB aynı pozisyonda

Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye, yaklaşık 1,5 yıl sonra ilk kez Yüksek Düzeyli Siyasi Diyalog Toplantısı’nda bir araya gelirken ‘demokrasi ve özgürlükler’ başlıklı tartışmada AB’nin konumunu sabit tuttuğu gözlendi.

Ankara, Türkiye-AB arasında üst düzeyli önemli bir toplantıya ev sahipliği yaptı. Yaklaşık 1,5 sene sonra Ankara’da yeniden yapılan AB-Türkiye Yüksek Düzeyli Siyasi Diyalog Toplantısı’nda AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile bir araya geldi. 3 isim, toplantının ardından ortak basın açıklaması yaptı.

‘SİYASİ ENGEL’
Ortak basın toplantısında konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Türkiye AB’ye aday ülkedir. Karşımıza siyasi engeller çıkarılmamalı” derken, “18 Mart mutabakatının tam anlamıyla her iki tarafın uygulaması iki tarafın yararınadır. İyi bir iş birliğimiz var ama AB’nin 18 Mart Mutabakatı’nın bazı koşullarını uygulaması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Vize muafiyeti konusunu da ele aldıklarını kaydeden Çavuşoğlu, “Vize muafiyeti konusu ele aldık. Vize serbestisi için 72 kriterden 7 kriter kalmıştı. 6’ya düştü. Ne yapacağımızı bugünkü toplantıda da ele aldık. İnşallah bir an önce vize serbestisine de geçmiş olacağız” dedi.

DEMİRTAŞ VURGUSU
Çavuşoğlu’ndan sonra sözü, Federica Mogherini aldı. “Türkiye’nin demokratik bir ülke olmasını istiyoruz” diyen Mogherini, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş için verdiği karara değinerek “ Türkiye, AİHM’in kararını takip etmeli. Serbest bırakılmasını umuyoruz” diye konuştu.

GÖZALTILAR
AB Genişlemeden Sorumlu Komiser Johannes Hahn da, geçen hafta Anadolu Kültür Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala ile ilişkili oldukları iddiasıyla 20 akademisyenin gözaltına alındığı operasyonu değerlendirdi. “Akademisyenlerin insan hakları savunucularının geçen hafta karşılaştıkları duruma karşı demokratik çalışmaların devam etmesi gerektiğini vurgulamak istiyoruz” diyen Hahn, “Akademisyenlerin gözaltıları konusunda kaygılarımız var” ifadesini kullandı.

YENİ FASIL VE VİZE
Hahn ayrıca, “Şu an Türkiye ile bir fasılın açılması söz konusu değil” dedi.
“Vize ve Gümrük Birliği için bazı ülkeleri ikna etmeye çalışıyoruz” diyen Hahn, “Ancak Vize serbestisi için belli kriterler var” açıklamasında bulundu; “Türkiye tarafından bu konuda yeni bir ivme kazandırılmıştır” dedi.

***

Gergin diyalog

Basın toplantısı sırasında Çavuşoğlu ile AB yetkilisi iki isim arasında geçen gergin diyalog dikkat çekti. Suriyeli göçmenler konusunda oluşan gergin diyalog şöyle;

Çavuşoğlu: AB’den henüz 1,7 miyar Euro geldi... Çifte standartlar ve ikiyüzlülük sebebiyle Avrupa Birliği bizim gözümüzde güvenilmeyen bir kaynak.

Hahn: İki gün önce bir karar verildi. Harcamayı görmek gerekiyor. Nerede ne şekilde kullanacağız bunu görmemiz gerekiyor. Avrupa Sayıştayı, ‘Türkiye parayı çok çabuk biçimde harcadı’ diyerek bizi eleştirdi.

Mogherini: Çifte standart yok. Beğenin ya da beğenmeyin Avrupa Birliği’nden daha güvenilir bir ortak bulmanız mümkün değil.