AB liderlerinin Belarus seçimleri gündemiyle yaptığı zirveden seçim sonuçlarını tanımama kararı çıktı. AB, belirlenecek listede yer alan kişilere yaptırım uygulayacak.

AB, Belarus seçimlerini tanımama kararı aldı: Yaptırım uygulanacak

Almanya Başbakanı Angela Merkel 27 AB ülkesinin hükümet ve devlet başkanının katılımıyla Belarus'taki siyasi kriz gündemiyle toplanan zirve sonrasında açıklama yaptı.

Belarus'taki seçimin "ne adil ne de serbest" olduğunu söyleyen Merkel seçim sırasında büyük kural ihlalleri yapıldığı konusunda şüphe olmadığını ifade etti.

DW Türkçe’de yer alan habere göre, "İnsanlara yönelik vahşi şiddeti kınıyoruz" diyen Merkel protestolar sırasında gözaltına alınanların kayıtsız şartsız serbest bırakılması gerektiğini belirtti. Merkel ayrıca Belarus'taki muhalefetin siyasi diyalog süreci başlatma talebini desteklediklerini ifade etti.

YAPTIRIM UYGLANACAK

Slovakya Dışişleri Bakanı Ivan Korcok, AB üye ülkelerin dışişleri bakanlarının Belarus’ta yapılan devlet başkanlığı seçimlerinin ardından başlayan protesto gösterileriyle bağlantılı olarak bu ülkeye yaptırım uygulama kararı aldığını duyurdu.

Slovakya Dışişleri Bakanı Ivan Korcok, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği'nin (AB) yaptırım uygulayacağı kişilerin listesi üzerinde çalışmaya başladığını açıkladı.

Korcok'a göre yaptırımlar, barışçıl göstericilere yönelik şiddet ve seçimlerde yapılan hilelerden sorumlu olanlara karşı uygulanacak.

53 MİLYON AVROLUK DESTEK

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de, AB'nin Belarus halkının desteklenmesi için 53 milyon avroluk kaynak tahsis edeceğini açıkladı.

Belarus'taki gelişmeleri görüşmek üzere video konferans yöntemiyle yapılan olağanüstü AB zirvesi sonrası açıklamalarda bulunan von der Leyen, Belarus halkına destek için 53 milyon avro tahsis edeceklerini ve kaynakların hükümet yerine halka ulaşması için bu yardımın Avrupa Komisyonu tarafından dağıtılacağını kaydetti.

AB tarafından Belarus'a uygulanması planlanan yaptırımların halkı hedef almayacağını ve belirli kişilere yönelik olacağını anlatan von der Leyen, AB ülkelerinin yaptırımlar konusunda hemfikir olduğunun altını çizdi.

Von der Leyen, Belarus'taki şiddetin sona ermesi gerektiğini belirterek sadece kapsayıcı diyaloğun çözüm getireceğini ekledi.

KONSEY BAŞKANI’NDAN AÇIKLAMA

Öte yandan AB liderler zirvesinin ardından açıklama yapan AB Konsey Başkanı Charles Michel, Belarus için düzenlenen toplantıda Türkiye ile ilişkiler ile Doğu Akdeniz sorununun da ele alındığını açıkladı. Güney Kıbrıs ve Yunanistan'a tam desteklerini yineleyen Michel, "Bu konu Eylül ayındaki toplantımızda ele alınacak ve o zaman tüm olasılıklar masada olacak" dedi.

AB Konsey Başkanı Charles Michel, AB'nin Belarus seçim sonuçlarını tanımadığını da açıklamalarına ekledi.

NE OLMUŞTU?

Belarus'ta 9 Ağustos tarihinde yapılan devlet başkanlığı seçimlerini yüzde 80 oyla Lukaşenko'nun kazandığı kamuoyuna duyurulmuştu. Ardından ülkede kitlesel protesto gösterileri patlak vermiş, polis barışçıl göstericilere şiddetle müdahale etmişti.

Belarus muhalefeti zirve öncesinde AB ülkelerine seçim sonuçlarını tanımama çağrısı yapmıştı. Litvanya'da bulunan muhalefetin devlet başkanı adayı Svetlana Tihanovskaya "Avrupa'nın saygıdeğer yöneticileri size Belarus'un uyanışını destekleme çağrısı yapıyorum" demişti. Lukaşenko ise Avrupa ülkelerine kendi sorunlarıyla meşgul olma çağrısı yapmış ve "Parmağınızla bizi göstermek yerine buluşmanızın gündemine Fransa'daki ‘Sarı Yelekliler' ya da ABD'deki korkunç karışıklıkları alın" demişti.