Merkel’in tekrar aday olmayacağını açıklamasının yankıları sürerken, AB Komisyonu ‘Almanya gibi bir ülkenin kırılganlaşması reformları tehlikeye düşürebilir’ dedi

AB’de Merkel korkusu

Avrupa Birliği Komisyonu'nun ekonomik ve mali işlerden sorumlu üyesi Pierre Moscovici, Hessen'deki seçim sonuçları ve Merkel’in aday olmayacağını açıklamasına atıfta bulunarak "Avrupa Birliği'nin önemli bir üyesinin zor duruma düşmesinin Avrupa'nın itici gücünü zayıflatacağını" söyledi. Moscovici, "Almanya gibi bir ülkenin kırılganlaşmasının Avrupa'yı ve acilen el atılması gereken reformları tehlikeye düşürebileceğini" dile getirdi.

‘İlişkiler sağlamlaşmalı’
Hristiyan Birlik partileri (CDU-CSU) ve Sosyal Demokrat Parti arasındaki koalisyon hükümetinin öncelikle mülteci politikasında kaos görüntüsü verdiğini ifade eden Moscovici, bütçe ve vergi politikalarındaki reformların başarılmasının Almanya ile Fransa arasındaki işbirliğinin sağlamlığına bağlı olduğunu belirtti.

‘SPD’de yenilenme ihtiyacı yok’
Merkel’in koalisyon ortağı SPD Genel Başkanı Andrea Nahles partisinin Hessen eyalet parlamentosu seçimlerinde aldığı kötü sonucun federal düzeyde kişilerle ilgili değişiklik yapılmasına gerek oluşturmadığını söyledi. Nahles, Başbakan Merkel'in partisinin genel başkanlığına yeniden adaylığını koymak istemediğine dair haberleri değerlendirirken, "SPD'de yenilenmenin tartışılmadığını" söyledi.

***

Güçlü isim: Annegret Kramp-Karrenbauer
CDU’nun Genel Sekreteri Annegret Kramp-Karrenbauer en iddialı isimlerden biri olarak görülüyor. “Küçük Merkel” olarak da adlandırılan Kramp-Karrenbauer Merkel’in en yakınlarından biri. Saarland eyaletinin eski başbakanı merkezde yer alıyor.

Merz aday olmak istedi
Aday olmak istediğinin sinyalini veren ilk isim Friedrich Merz oldu. Merz 2009’da Merkel karşısında verdiği genel başkanlık yarışını kaybetmiş ve siyasi kariyerine ara vererek, avukatlığa dönmüştü.

Muhafazakârın da muhafazakârı
En genç Sağlık Bakanı unvanına sahip Jens Spahn, Merkel muhaliflerinden. Kazanması durumunda CDU’nun en üst mevkilerinden birine ulaşan ilk eşcinsel olacak. Spahn, Merkel’in göçmenlere ilişkin politikasını eleştirerek daha sert politika uygulanmasını istiyor. Partinin muhafazakâr kanadından.