AB’de son bir yılda üç gazeteci yolsuzluk ve rüşvetle ilgili haberlerinin gündeme yansımasının ardından öldürüldü

AB’de ‘şüpheli’ gazeteci cinayetleri

Bulgaristan’da araştırmacı gazeteci Victoria Marinova önceki gün Ruse kentinde öldürüldü. Marinova, son bir yıl içinde AB ülkelerinde öldürülen üçüncü gazeteci. Maltalı gazeteci Daphne Caruana Galiza 2017’nin Ekim ayında otomobiline düzenlenen bombalı saldırı sonucu öldürülmüş, Slovak gazeteci Jan Kuciak ise 2018’in Şubat ayında evinde ölü bulunmuştu. Üç gazeteci de ülkelerindeki politikacılarla işadamları ve mafya üyeleri arasındaki şaibeli ilişkileri ve yolsuzluk iddialarını araştırıyordu. Maltalı gazeteci Galiza’nın oğlu da sosyal medyada, önceki cinayetlerin faillerinin yakalanmamış oluşunun gazetecilere yönelik saldırıları cesaretlendirdiğine dikkat çekti.

Polis, TVN adlı televizyon kanalında muhabirlik ve sunuculuk yapan 30 yaşındaki Marinova’nın tecavüz edildikten sonra boğularak öldürüldüğünü duyurdu. Marinova’nın öldürülmeden önce son TV programı, AB fonlarının yerel yöneticiler tarafından rüşvet için kullanıldığı iddialarına ilişkindi.

Sorumlular yargılanmalı
Marinova cinayetiyle ilgili bir tepki de Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın medya özgürlüğü temsilcisi Harlem Desir’den geldi. Desir sorumluların bir an önce adalet önüne çıkarılması için Bulgar makamlarına tam ve etkin bir soruşturma yürütmeleri çağrısı yaptı.

***

Jan Kuciak: Mafya bağlantılı yolsuzluğu ortaya çıkardı, öldürüldü

ab-de-supheli-gazeteci-cinayetleri-518253-1.

Öldürülen Slovak gazeteci Jan Kuciak’ın çalıştığı haber portalı, gazetecinin cinayetten önce İtalyan mafyası ile bağlantılı üst düzey bir siyasi yolsuzluk olayını araştırdığını duyurmuştu.

27 yaşındaki gazeteci, nişanlısı Martina Kusnirova ile birlikte Velka Maca kasabasındaki evlerinde vurularak öldürülmüştü. Cinayeti protesto etmek için yüz binler sokağa dökülmüştü.

***

Daphne Caruana Galizia: Panama Belgeleri skandalını yazdı, öldürüldü

Malta’da aracına konulan bombanın infilak etmesi sonucu ölen gazeteci Daphne Caruana üst düzey siyasetçileri yolsuzlukla eleştirdiği blog yazılarıyla tanınıyordu. Galizia’nın polise, tehditler aldığı yönünde ihbarda bulunduğu halde önlem alınmadığı biliniyordu

Annesi gibi gazeteci olan Matthew Caruana Galizia, “Annem suikasta uğradı çünkü hukukun üstünlüğünün savunuyor, onu ihlâl etmeye çalışanları deşifre ediyordu. Malta “mafya devleti” haline gelmiştir” demişti. Galizia, Başbakan Muscat ve eşini, Panama Belgeleri skandalına karışmakla eleştirmişti.