Ülkedeki yüzde 70’lik gıda enflasyonunun Avro Bölgesi’ndeki enflasyonu 14’e katladığı ortaya çıktı. Türkiye’nin durumu, yıllardır krizle boğuşan ve bir dönem iflas açıklama hazırlığında olan Yunanistan’ın bile gerisinde.

AB’den 14 kat daha kötüyüz

Hüseyin ŞİMŞEK

Ülkede geçim şartları her geçen gün ağırlaşırken AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye ile Avrupa ülkelerindeki enflasyonu kıyaslayarak, “Avrupa ülkelerinde durum bizden daha vahim” ifadelerini resmi veriler yalanlandı. CHP’li Veli Ağbaba’nın uluslararası verilere göre yaptığı kıyaslama, Türkiye’deki enflasyonun Avrupa ülkelerine göre 14 kat daha fazla olduğunu ortaya koydu.

CHP’li Ağbaba, Avrupa’da beş ülkedeki fiyat değişimleri ile Türkiye’deki fiyatları kıyasladı. Avro Bölgesi’nde yıllık enflasyonun yüzde 4,7 iken Türkiye’de gıda enflasyonunun yüzde 70,33 olduğunu dile getiren Ağbaba, “Avrupa ülkelerindeki asgari ücretle temel besin maddelerindeki alım gücü ülkemizdeki asgari ücretten kat be kat fazla. Türkiye yüksek enflasyonda Dünya’da zirveye oynarken AKP Genel Başkanı'nın ülkemizi düşük enflasyona sahip Avrupa ülkeleri ile kıyaslaması, bu ülkelerde durumun daha vahim olduğunu öne sürmesinin akılla, mantıkla izah edilebilecek bir yanı yoktur’’ dedi.

ab-den-14-kat-daha-kotuyuz-1001245-1.

ALMANYA’DA 8 BİN TÜRKİYE’DE 2 BİN YUMURTA

Almanya, Fransa, Hollanda, Belçika ve Yunanistan ile Türkiye’deki alım gücü üzerine bir rapor hazırlayan Ağbaba, şunları kaydetti:

“Türkiye’de 5 bin 4 TL brüt asgari ücret ortalama 311 avroya denk gelirken Almanya’da brüt asgari ücret 1621 avro, Fransa’da 1603, Hollanda’da 1725, Belçika’da 1658 avro ve Yunanistan’da ise 774 avro civarında. Türkiye, Avrupa’da en düşük asgari ücrete sahip üç ülkeden biriyken aynı zamanda tüm Avrupa ülkeleri içinde en yüksek asgari ücretli çalışana sahip ülke durumundadır. Almanya’da 1621 avro asgari ücretle 8 bin 105 adet yumurta, 910 Kg un, 2439 Kg patates alınabilirken Türkiye’de asgari ücretle sadece 2 bin 647 adet yumurta, 405 Kg un ve 712 Kg patates alınabiliyor.

Yine Erdoğan’ın raflar boş kaldı dediği Avrupa ülkelerinden Fransa, Hollanda, Belçika hatta yıllardır krizle boğuşan Yunanistan’da dahi asgari ücretliler ülkemizdeki asgari ücretliye göre temel besin maddelerinden daha fazla alabiliyor.”

ASGARİ ÜCRETLİLER AÇLIK İÇİNDE YAŞIYOR

“Fransa’da bir asgari ücretle 263 Kg tavuk, Belçika’da bir asgari ücretle 255 Kg ve Yunanistan’da bir asgari ücretle 372 Kg tavuk alınabiliyorken Türkiye’de asgari ücretle sadece 131 Kg tavuk alınabiliyor. Bu durum şekerde, yağda, pirinçte, soğanda, et ve sütte de geçerli. Bu ülkelerin hepsinde asgari ücretlinin alım gücü ülkemizdeki asgari ücretlinin alım gücünü kat be kat geride bırakmış durumda. Bir başka deyişle Avrupa ülkelerindeki asgari ücretliler bolluk, ülkemizdeki asgari ücretliler ise sefalet ve açlık içerisinde yaşıyor.”