İngiltere’de Boris Johnson hükümeti göçmenlere ‘puan’ kotası getirmeye hazırlanıyor. İçişleri Bakanı Priti Patel, "İngiltere’ye gelen işçilerin sunacakları bir şey olmalı" diyor. İşçi Partisi ise ‘puan’ tabanlı değil ‘insan’ tabanlı bir göç sistemi olması gerektiğini savunuyor

AB’den ayrılan İngiltere göçmenlerden ‘puan’ istiyor: Geleceksizlik dayatılıyor

Dış Haberler Servisi

Brexit kararıyla 31 Ocak’ta Avrupa Birliği (AB) ile üyelik ilişkisini noktalayan İngiltere’de iktidar göçmen karşıtı politikalarına hız verdi. Muhafazakar Partili Başbakan Boris Johnson’ın hükümeti, seçim öncesi vaat ettiği ‘Puan tabanlı göç sistemi’ni yeniden gündeme getirdi.

İngiltere’nin İçişleri Bakanı Priti Patel, İngiltere’ye gelen göçmen işçilerin ‘sunabileceği bir şey’ olması gerektiğini söyledi. The Sun gazetesine dün röportaj veren Patel, yurtlarını terk ederek umut yolculuğuna çıkan göçmenleri kast ederek, "Kapılarımızı onlara kapatmıyoruz ancak onlardan kimin geleceğini seçebilmek istiyoruz" dedi.

Röportajda, ‘Puan tabanlı göç sistemi’ ile ilgili sorulara yanıt veren Patel, söz konusu göç politikasını şöyle açıkladı: "Biz de ülkemizin çıkarlarına uygun bir göç sistemine sahip olmak istiyoruz. Yeni göç sistemimiz ucuz, yabancı, düşük vasıflı işgücü musluğunu kapatacak. Göçmenlere hareket serbestliğini sona erdireceğiz. İngiltere’ye gelen işçilerin sunacakları bir şey olduğunu kanıtlamaları gerekecek."

Planın, gelecek yıldan itibaren yürürlüğe gireceğini ve ‘vasıflı’ işçilerin İngiltere’de çalışmak için iyi puan almaları gerektiğini söyleyen Patel, bunun yalnızca bir ‘başlangıç’ olduğunu ifade etti. Patel, "Bu sadece bir başlangıç. İngiltere on yıllardır ilk kez, ülkemize kimin geldiği ve göçmenlik sistemimizin nasıl çalıştığı üzerinde kontrol sahibi olacak" ifadelerini kullandı.

İŞÇİ PARTİSİ KARŞI ÇIKIYOR

İngiltere’de İşçi Partisi ise ‘puanlı’ değil insani bir göç politikası olması gerektiğini savunuyor. İşçi Partisi, Avustralya ve Kanada’da da uygulamada olan söz konusu sistemin İngiltere’de hayata geçtiği evrede göçmenler arası eşitsizliği daha da büyüteceğini düşünüyor.
Muhafazakar Parti’nin aksine hareket serbestliğinin de korunması gerektiğini dile getiren İşçi Partisi, seçim öncesi vaatlerinde olduğu gibi daha adil bir göç politikasını hayata geçirmek istiyor. Bunun da ‘puan’ bazlı bir sistemle mümkün olmayacağı görüşünü savunuyor.

İSRAİL'LE GİZLİ TEMASLARI ORTAYA ÇIKINCA İSTİFA ETMİŞTİ

Göçmenleri ‘seçilebilir’ bir şey olarak tanımlayan İçişleri Bakanı Priti Patel, Brexit öncesi Başbakan Theresa May döneminde Uluslararası Kalkınma Bakanı görevini yürütüyordu. Patel, İsrailli yetkililerle gizli temaslarının ortaya çıkmasının ardından görevinden istifa etmişti.

İsrail’de geçen ağustos ayında yaptığı tatil sırasında iki gün boyunca bazı İsrailli siyasetçiler, sivil toplum örgütleri ve şirketler ile ülkesinin Dışişleri Bakanlığı’nın bilgisi dışında görüştüğü ortaya çıkan Patel, görüşmelerin dönemin Dışişleri Bakanı Boris Johnson’ın bilgisi dahilinde olduğunu söylemiş ancak Johnson bunu doğrulamamıştı. Patel’in, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Güvenlik Bakanı Gilad Erdan ve Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Yuval Rotem ile görüştüğü, İngiltere’nin Filistin’e ayırdığı yıllık 68 milyon sterlinlik yardım bütçesini küçültmeye çalıştığı aktarılmıştı. Patel, Boris Johnson’ın başbakan olmasıyla İçişleri Bakanı görevine getirildi.