AB’den Çin’e: Eşit rekabet istiyoruz

Avrupa Birliği-Çin zirvesi, pandemi koşulları altında telekonferansla gerçekleştirildi. Amerika ve Çin arasında ekonomik ve diplomatik savaşın hız kazandığı bir ortamda, iki büyük güç arasında kendisine yer edinmeye çalışan Avrupa Birliği Pekin’den eşit rekabet istedi.

VOA News’in haberine göre Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen ve AB Dönem Başkanı Almanya Başbakanı Angela Merkel, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile video konferans yoluyla bir araya geldi. Çin ile karşılıklı yatırım anlaşmasını görüşen AB, birliğin Çin şirketlerine tanıdığı olanakların aynısını, Çin’in de AB’li şirketlere tanımasını istedi. AB Konseyi Başkanı Charles Michel, "Çin ile karşılıklı, sorumlu ve adil bir ilişki kurmak istiyoruz. Çin’in oyun alanı değil, oyuncu olmak istiyoruz" diye konuştu.

AB dönem başkanlığını yürüten Almanya, anlaşmanın eylül ayı sonunda Leipzig’de yapılacak AB-Çin zirvesine yetişmesini istiyordu. Ancak, koronavirüs nedeniyle zirve azaltılmış formatlı bir video konferansa dönüştü ve anlaşmanın sonuçlanması yıl sonuna kadar ertelendi. Toplantının ardından basın toplantısı düzenleyen AB Komisyonu Başkanı Von der Leyen, "Yıl sonunda bir uzlaşmaya varılabilmesi için daha çok ilerleme gerekiyor. Çin pazarına erişim ve engelleri aşma gerçeğini çok ciddiye alıyoruz. Çin’in bizi bir anlaşma imzalamaya değeceğine ikna etmesi gerekiyor" diyerek topun artık Çin’de olduğunun altını çizdi. Von der Leyen, Çin’in telekomünikasyon ve otomobil sektörlerinde AB’ye daha açık olması gerektiğini savundu.

Toplantıda, ekonomi, ticaret, uluslararası ilişkiler, insan hakları, iklim değişikliği, koronavirüs konularını ele aldıklarını belirten AB Konsey Başkanı Charles Michel de, Çin’le ilişkileri dengeli biçimde sürdürmek istediklerini ve işbirliği alanlarını belirlemek üzere çalışmaları sürdüreceklerini belirtti. Çin’i "hem vazgeçilmez bir partner, hem de sistemik rakip" olarak gören AB yöneticileri, AB’nin Çin’e karşı kendi çıkarlarını ve değerlerini savunarak işbirliği yapmak istediklerini dile getirdi.