AB’den Moskova’ya tehdit

Dış Haberler Servisi

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ve Ermenistan, Azerbaycan, Gürcistan, Moldova ve Ukrayna’dan oluşan Doğu Ortaklığı üyesi ülkelerin liderleri, altıncı Doğu Ortaklığı zirvesi için Brüksel'de bir araya geldi. Belarus’un Doğu Ortaklığı’na katılımını askıya aldığı için katılmadığı zirve sonrasında AB Konseyi Başkanı Charles Michel ve Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ortak bir basın toplantısı düzenledi.

Moskova’yı bir kez daha tehdit eden Michel, bir kez daha Rusya’yı tehdit etti. Ukrayna’ya saldırması halinde Rusya’ya çok sert bir cevap verileceğini söyleyen AB Konseyi Başkanı, “Rusya'nın tehditlerine karşı NATO, G7, ABD, İngiltere AB ve Doğu Ortaklığı ülkeleri olarak birlikte bir duruş sergiliyoruz. Ukrayna’ya saldırı olursa saldıranın ödeyeceği bedel ağır olur’’ dedi.

AB-Doğu Ortaklığı Zirvesi sonrasında basın mensuplarına açıklama yapan Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ise Avrupa Birliği'nin Rusya'nın Ukrayna'ya muhtemel saldırısını beklemeden yaptırım uygulaması gerektiğini söyledi.

Zelenskiy, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ise şu ana kadar masaya oturmaya istekli olmadığının görüldüğünü dile getirdi. Zelenskiy, bugün NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile görüşecek.

TANSİYONU DÜŞÜRDÜ

Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan gerginlik sürerken, Kremlin'den dikkat çeken bir açıklama geldi. ABD ve NATO'nun da dahil olduğu süreçle ilgili olarak Rusya, ABD ile müzakereleri başlatmak için hazır olduklarını açıkladı.

Kremlin'den yapılan açılamada Ukrayna krizini yatıştırmak için istenen güvenlik garantileri sağlandığı takdirde ABD ile müzakereleri başlatmak için her an bir müzakereci göndermeye hazır olunduğu belirtildi.

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, dışişleri bakan yardımcısı Sergei Ryabkov’un müzakereleri başlatmak için “her an tarafsız bir ülkeye gitmeye hazır olacağını” söyledi.

ABD/NATO KIŞKIRTIYOR

Ukrayna ve ABD, Rusya’nın Ukrayna sınırına 90 binden fazla asker taşıdığını ve işgal etmeye hazır olduğunu öne sürüyor, ancak Moskova bunu reddediyor. Rusya, Ukrayna ve NATO’nun son dönemdeki iş birliği ve Ukrayna topraklarında NATO füzelerinin kendisine karşı konuşlandırılma olasılığı nedeniyle kendisini tehdit altında hissettiğini söylüyor ve Batı’yı ‘Rusya düşmanlığı’ ile suçluyor.