Avrupa Birliği (AB) Sözcüsü Peter Stano, Osman Kavala'nın tutukluluk halinin devamına karar verilmesiyle ilgili "Türkiye'nin uluslararası yükümlülükleri ışığında üzücüdür," dedi.

AB'den Osman Kavala açıklaması

Gezi Davası'nda iş insanı Osman Kavala'nın tutukluluk halinin devamına karar verilmesinin ardından Avrupa Birliği (AB) Sözcüsü Peter Stano açıklamada bulundu.

Açıklamasında, Osman Kavala'nın yaklaşık 4 yıldır Türkiye'de hüküm giymeden cezaevinde tutulduğuna dikkat çeken Stano, ''Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) 2019'daki bağlayıcı kararına, altı kararına ve Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'nin derhal serbest bırakılmasını talep eden bir geçici karara rağmen, Kavala'nın serbest bırakılmasına yönelik herhangi bir ilerleme olmadı. Bu, özellikle Türkiye'nin uluslararası yükümlülükleri ışığında üzücüdür'' dedi.

Bir aday ülke ve Avrupa Konseyi'nin uzun süredir üyesi olan Türkiye'nin, AB-Türkiye ilişkilerinin temel taşı olan temel haklar konusunda acilen somut ve sürekli ilerleme kaydetmesi gerektiğini vurgulayan AB Sözcüsü, ''Türk yargısına Avrupa Konseyi'nin hukukun üstünlüğü, demokrasi ve temel hakların güçlendirilmesine ilişkin tavsiyelerini takip etme'' çağrısında bulundu. (AJANS BİZİM)