Avrupa Birliği, Rusya'ya karşı dördüncü yaptırım paketinde uzlaştı. Paketin ayrıntıları henüz resmen açıklanmazken diplomatlardan alınan bilgilere göre yaptırımlar, Rusya'dan çelik ve demir ithalatına yasak, petrol şirketleri ve enerji sektörüne yatırım yasağı, değeri 50 bin euroyu aşan otomobiller dahil, lüks malların Rusya'ya ihracatının yasaklanması gibi önlemler içeriyor.

AB'den Rusya'ya yeni yaptırımlar

Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler 24 Şubat’ta Ukrayna’yı işgal eden Rusya’ya dördüncü yaptırım paketi uygulama konusunda anlaştı.

Reuters haber ajansına konuşan diplomatik kaynaklara göre yaptırımlar, Rus demir çelik ithalatına, 50 bin euro’dan (55 bin dolar) pahalı arabalar dahil lüks malların ihracatına ve petrol şirketleriyle enerji sektörüne yatırım yasağını içerecek şekilde hazırlandı.

VOA Türkçe'nin haberine göre diplomatlar, yaptırımlar kapsamında ayrıca Chelsea futbol kulübünün sahibi Roman Abramoviç ve 14 kişinin daha AB’nin yasaklı Rus milyarderler listesine dahil edilmesinin öngörüldüğünü söyledi.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB'nin Rusya'nın Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası da dahil olmak üzere önde gelen çok uluslu kuruluşlara üyelik haklarını askıya almaya çalıştığını da söyledi. Yaptırımlar AB’nin resmi gazetesinde yayınlandıktan sonra yürürlüğe girecek.