Avrupa Komisyonu tarafından yapılan açıklamada, "Türkiye'den birlikle yaptığı sığınmacı anlaşmasına sadık kalmasını bekliyoruz” denildi.

AB’den sığınmacı açıklaması: Anlaşmaya sadık kalınmasını bekliyoruz

Suriye'nin İdlib kentinde Türk askerlerinin öldürülmesinin ardından gelen Türkiye'nin göçmenlerle sığınmacıların Avrupa'ya geçişi için sınırlarını açma kararıyla ilgili Avrupa Komisyonu açıklama yaptı. Açıklamada, “Türkiye'den birlikle yaptığı sığınmacı anlaşmasına sadık kalmasını bekliyoruz” denildi.

Avrupa Birliği'nin yürütme organı Avrupa Komisyonu'nun sözcüsü, bugün düzenlediği basın toplantısında, sığınmacı politikasında değişiklikle ilgili resmi bir açıklama yapmamış olan Ankara'dan AB'ye göçmen akışını kontrol etmekle ilgili taaahhütlere bağlı kalmasını beklediklerini belirtti.

Sözcü "Türk tarafının sığınmacı ya da göçmen politikasında herhangi bir degişiklik yaptığına dair resmi açıklamada bulunmadığını vurgulamak isterim" diyerek ekledi:

"Bizim bakış açımızdan şimdiki halde AB-Türkiye anlaşması hala yürürlüktedir ve biz Türkiye'den bu anlaşmadan kaynaklanan taahhütlerine bağlı kalmasını bekliyoruz. Türk yetkililer resmi politikada değişiklik olmadığını resmen teyit etti ve biz bunun böyle kalmaya devam etmesini bekliyoruz."

MİÇOTAKİS-MERKEL TELEFON GÖRÜŞMESİ

Türkiye'nin göçmenlerle sığınmacıların Avrupa'ya geçişi için sınırlarını açmakta olduğu iddiasıyla ilgili Yunanistan ve Almanya Başbakanları Kyriakos Miçotakis ile Angela Merkel arasında telefon görüşmesi de gerçekleşti.

İki liderin Türkiye'deki durumu ve Yunan sınırına doğru göçmen hareketini konuştuğu, Miçotakis'in Merkel'i Yunanistan'ın aldığı önlemlerle ilgili bilgilendirdiği açıklandı.

İdlib'de 33 askerin düzenlenen hava saldırısında yaşamını yitirmesi ardından Türkiye, Avrupa'ya gidecek göçmenleri engellememe kararı almıştı.

AB'deki bu gelişmelerin öncesinde AKP Sözcüsü Ömer Çelik "Mülteci politikamız aynıdır ama ortada bir durum var, artık mültecileri tutabilecek durumda değiliz" açıklamasını yapmıştı.