Atina ile Ankara arasında yaşanan Doğu Akdeniz gerilimi tırmanıyor. Yunanistan’ın acil toplantı talebinin ardından AB Dışişleri Bakanları yarın bir araya gelecek. Milli Savunma Bakanı Akar ise, “Sahada ve masada uluslararası hukuk ve iyi komşuluktan yanayız" diye konuştu.

AB, Doğu Akdeniz'i görüşecek

HABER MERKEZİ

Atina yönetiminin AB Dış İlişkiler Konseyini "Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki faaliyetleri" hakkında acil toplantıya çağırmasının ardından Avrupa Birliği (AB) üye ülkelerinin dışişleri bakanları yarın Doğu Akdeniz gerilimine ilişkin bir araya gelecek. Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ve ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da yarın Viyana'da görüşecek. Öte yandan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Reuters'a verdiği demeçte "Türkiye Doğu Akdeniz'de Yunanistan ile yaşadığı sorunu diyalogla çözmek istiyor. Sahada ve masada uluslararası hukuk ve iyi komşuluktan yanayız" ifadesini kullandı. Konuya ilişkin açıklama yapan İsrail ise, "Yunanistan'ın yanındayız" dedi.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, üye ülkelerin dışişleri bakanlarının yarın olağanüstü toplanacağını bildirdi. Borrell, sosyal medya hesabından paylaştığı mesajda, öğleden sonra toplanacak Dış İlişkiler Konseyinde Doğu Akdeniz, Belarus ve Lübnan'daki önemli görüşmelerin ele alınacağını duyurdu. Dışişleri bakanlarının video konferans yoluyla bir araya geleceği açıklandı.

Türkiye'nin enerji kaynakları arama çalışmalarına yeniden başlayacağını açıklamasının ardından, sismik araştırma gemisi Oruç Reis pazartesi günü Doğu Akdeniz'de tartışmalı bölgeye geldi. Gemi, burada 23 Ağustos'a kadar faaliyet gösterecek. NATO müttefikleri Yunanistan ve Türkiye, kıta sahanlıklarının adalarla dolu sularda ne kadar uzadığına dair çelişkili görüşlere dayanarak, Doğu Akdeniz'deki hidrokarbon kaynakları konusunda çakışan hak iddiaları nedeniyle anlaşmazlık yaşıyor.

***

Aksoy’dan azınlık okulları uyarısı

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, “Yunanistan'ın Batı Trakya Türk azınlığına ait ilkokulları sistematik olarak kapatma iddiasına” ilişkin soruya yazılı cevap verdi. Aksoy, 'Yunanistan’ı, Lozan Barış Antlaşması hükümleriyle bağdaşmayan, azınlık mensubu çocukların eğitim haklarını çeşitli bahanelerle ihlal etme politikasına son vermeye ve bahse konu okulları yeniden açmaya davet ediyoruz' dedi.

***

Oruç Reis alarma geçirdi

Oruç Reis sismik araştırma gemisinin hidrokarbon arama çalışmalarına devam etmek üzere Kıbrıs açıklarına ulaşması ve çalışmaların 23 Ağustos'a kadar devam edeceğinin NAVTEX'le (Denizcilere Duyuru) duyurulmasının ardından Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis alarma geçmişti. Miçotakis, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'le de bir telefon görüşmesi gerçekleştirmiş, bunun ardından Stoltenberg, sorunların "müttefik dayanışması" ruhuyla çözülmesi çağrısında bulunmuştu.