AB Komisyonu, Güney Kıbrıs ve Malta arasında uygulanan “altın pasaport” olarak bilinen “yatırım karşılığı vatandaşlık" uygulamasını AB yasaları ile çeliştiği gerekçesiyle reddetti.

AB, Güney Kıbrıs ve Malta’nın 'altın pasaport'unu kabul etmedi

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, üye ülkeler Kıbrıs ve Malta'nın ülkede belli bir meblağın üzerinde yatırım yapanlara vatandaşlık verilebilmesine olanak sağlayan uygulamanın AB yasaları ile çeliştiği gerekçesiyle iki ülke hakkında hukuki süreç başlattı.

DW Türkçe’nin haberine göre, Komisyon'dan yapılan açıklamada, "Bu ülkelerle gerçek bir bağı olmayan kişilere yatırım veya belli bir miktar para karşılığında AB vatandaşlığı verilmesinin birlik vatandaşlığının özüne aykırı" vurgusu yapıldı.

Söz konusu uygulamanın tüm AB için bir güvenlik endişesi yarattığına dikkat çeken Komisyon, söz konusu gerekçelerle iki ülke hakkında "anlaşmayı ihlal süreci" başlattı.

UYGULAMA ADALET DİVENINA TAŞINABİLİR

Güney Kıbrıs ve Malta’nın karara yanıt vermek için iki ay süresi olacak. Güvenlik başta olmak üzere bir dizi endişenin giderilmemesi halinde, Komisyon, konuyu Avrupa Adalet Divanı'na taşıyacak.

Avrupa Birliği Komisyonu, “altın pasaport” uygulamasının AB için bir tehlike doğurabileceğini uzun süredir savunuyor. Birlik vatandaşlığının doğası gereği bu tür uygulamaların tüm AB için sonuçları olduğu görüşünü savunan Komisyon son yaptığı açıklamada, "AB ülkesinde vatandaşlık alan bir kişi otomatik olarak birlik vatandaşı oluyor ve bundan doğan tüm haklardan da yaralanabiliyor” denildi.

‘ALTIN PASAPORT’ KARA PARA AKLAMADA BOŞLUK YARATABİLİR

Schengen Bölgesi içinde seyahat özgürlüğü, yerel seçimlerde oy kullanma hakkı, oturma ve çalışma hakkı gibi hakların bunu kapsadığını belirten Komisyon, "altın pasaport" uygulamasının özellikle güvenlik, kara para aklama, vergi kaçakçılığı ve yolsuzluk konularında boşluklar doğmasına neden olabilir.

Güney Kıbrıs, “Altın pasaport” için kendi topraklarında 2,5 milyon euro tutarında yatırım yapılmasını şart koşuyor.