Avrupa Birliği Komisyonu, Almanya Anayasa Mahkemesi’nin Avrupa Merkez Bankası’nın durumu kötü olan ekonomileri canlandırmak için uyguladığı tahvil alım programının Alman Anayasası’nı ihlal ettiği yönündeki kararına tepki gösterdi. AB Komisyonu, “AB hukuku ile ilgili son söz her zaman Lüksemburg'da söylenir” diyerek ‘hukuk’ ve ‘değerler’ hatırlatması yaptı

AB ile Almanya arasında gerginlik: Son söz Lüksemburg'da söylenir

Dünyadaki politik dengeleri değiştireceği yönünde yorumlar yapılan koronavirüs salgını, şimdiye kadar pek çok olayda Avrupa coğrafyasındaki ‘birlik’ havasının zedelenmesine sebep oldu. Bunun son örneği, AB ile Almanya arasında yaşandı.

Geçtiğimiz hafta Almanya Anayasa Mahkemesi aldığı bir kararla Avrupa Merkez Bankasının (ECB) durumu kötü olan ekonomileri canlandırmak için uyguladığı tahvil alım programının Almanya Anayasasını kısmen ihlal ettiğini açıklamıştı.

Mahkeme, Alman Merkez Bankasının programa katılımını da yasaya aykırı bulduğunu kaydetmişti.

Söz konusu karar sonrasında Avrupa Adalet Divanı ise bir Avrupa Birliği (AB) kurumunun birlik yasalarına aykırı davranıp davranmadığına karar verme yetkisinin sadece kendisinde olduğunu bildiren bir cevap yayınlamıştı.

LEYEN MESAJ YAYINLADI

Sürecin tırmanması sonrasında AB hukukunun uygulanmasından sorumlu olan kurum AB Komisyonu da konuya ilişkin resmi bir mesaj yayınladı.

AB Komisyonu Başkanı Ursula Von der Leyen imzalı açıklamada, Alman Anayasa Mahkemesi’nin son kararına yönelik eleştiriler dile getirildi.

Açıklamada, “Alman Anayasa Mahkemesi'nin son kararı, Avrupa Birliği'nin iki konusunu gündeme getirdi. Avro sistemi ve Avrupa hukuk sistemi. Avrupa Adalet Divanı'nın 8 Mayıs tarihli açık ifadesini iyice not ediyoruz” denilerek şu değerlendirme yapıldı:

“Avrupa Komisyonu üç temel ilkeyi savunmaktadır: Birliğin para politikasının münhasır bir yetki meselesi olduğu, AB hukukunun ulusal hukuka göre önceliği olduğu ve Avrupa Adalet Divanı'nın kararlarının tüm ulusal mahkemeleri bağlayıcı olduğu.”

Leyen imzalı metinde, Alman Anayasa Mahkemesi’ne AB hukuku konusunda son sözün AB Adalet Divanı'na ait olduğu hatırlatıldı. Ayrıca, “AB hukuku ile ilgili son söz her zaman Lüksemburg'da söylenir. Başka hiçbir yerde değil” ifadelerine yer verilmesi dikkat çekti.

‘DEĞERLER’ VE ‘HUKUK’ HATIRLATMASI

Açıklamada, Avrupa Komisyonu'nun görevinin Avro sisteminin ve birliğin yasal sisteminin düzgün işleyişini korumak olduğu belirtilerek, “Şimdi Alman Anayasa Mahkemesi’nin kararını ayrıntılı olarak inceliyoruz ve ihlal davası seçeneğini içerebilecek olası sonraki adımlara bakacağız. Avrupa Birliği, her zaman savunulması gereken bir değerler ve hukuk topluluğudur. Bizi bir arada tutan şey budur. Biz bunun için varız” denildi.