AB Dış İlişkiler Ofisi, Kuzey Kıbrıs'ın Türk Devletleri Teşkilatı'na gözlemci üye olarak kabul edilmesini 'üzüntü verici' olarak değerlendirdi, Kuzey Kıbrıs'ın uluslararası tanınırlığı konusunda atılan herhangi bir adımın 'zararlı olacağı' değerlendirmesinde bulundu. AB'nin açıklaması AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı Tatar tarafından eleştirildi.

AB, Kuzey Kıbrıs'ın gözlemci statüsünü eleştirdi, Erdoğan ve Tatar tepki gösterdi

Avrupa Birliği (AB), Kuzey Kıbrıs'ın Türk Devletleri Teşkilatı'nda (TDT) gözlemci üye olarak kabul edilmiş olmasını, Kıbrıs Türk kesiminin uluslararası arenada tanınmasına yönelik bir adım olarak niteleyerek eleştirdi. Açıklamaya Ankara ve Lefkoşa'dan tepkiler geldi.

Euronews'in aktardığına göre, Avrupa Birliği Dış İlişkiler Ofisi'nden yapılan yazılı açıklamada "Üye ülkelerin parlamentolarından geçmeyi bekleyen bu karar üzüntü verici ve organizasyonun bazı üyelerinin toprak bütünlüğü ilkesi ve Birleşmiş Milletler sözleşmesine olan bağlılıklarına verdikleri güçlü destekle çelişiyor" ifadeleri kullanıldı.

Kıbrıs Türk kesiminin uluslararası tanınırlığı konusunda atılan herhangi bir adımın BM gözetiminde yeniden başlatılmasına çalışılan müzakerelere zarar vereceğini vurgulayan Sözcü Peter Stanok, AB'nin BM Güvenlik Konseyi kararlarına uygun olarak meşru yönetim olarak sadece 'Kıbrıs Cumhuriyeti'ni tanıdığını söyledi.

ERDOĞAN: AVRUPA BİRLİĞİ NE DEMİŞ, BUNLARIN HİÇBİRİSİ İLGİLENDİRMEZ

AB'nin açıklaması sonrası Erdoğan ise 17'nci G20 Liderler Zirvesi'ne katılmak üzere Endonezya'nın Bali kentine hareketinden önce Atatürk Havalimanı'nda düzenlediği basın toplantısında Kuzey Kıbrıs'ın özellikle Türk Devletleri Teşkilatı'nda gözlemci üye olarak kabul edilmiş olmasının önemli bir adım olduğunu söyledi.

Kuzey Kıbrıs'ın Türk Devletleri Teşkilatı'nda gözlemci üye olmasının altını güçlendireceklerini, bu şekilde adımlar atarak devam edeceklerini aktaran Erdoğan, "Avrupa Birliği ne demiş, Avrupa Birliği nasıl bakıyor, bizi bunların hiçbirisi ilgilendirmez. Biz nasıl bakıyoruz? Bu önemlidir. Bizim bakış açımız belli. İşte bunu ne yaptık, orada ifade ettik, orada Türk Devletleri Teşkilatı'nın liderleriyle mutabık kaldık. Ama ondan önce de ne yaptık? Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda açıklamamızı yaptık. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda yaptığımız açıklama geleceğe bir ufuktur. Süreç devam ediyor. Temennim odur ki Kuzey Kıbrıslı kendine sahip çıksın" dedi.

KUZEY KIBRIS CUMHURBAŞKANI TATAR: AB TEMEL İLKELERİNDEN UZAKLAŞTI

Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da ülkesinin TDT'ye gözlemci üye olmasına ilişkin AB Dış İlişkiler Servisi tarafından yapılan açıklamaya tepki gösterdi.

Açıklamada, "Avrupa Birliği’nin kendi temel ilkelerinden uzaklaştığı, bunlara aykırı hareket etmeye devam ettiği ve Kıbrıs konusunda yanlı tutumunu ısrarla sürdürdüğü anlayışının bir kere daha gözler önüne serildiği bahse konu talihsiz açıklama, haksız bir şekilde AB üyesi yapılan Güney Kıbrıs’ın bundan cesaret ve güç alarak bu üyeliği tehdit ve şantaj unsuru olarak kullanmasına ve uzlaşmaz tavrını sürdürmesine ne yazık ki hizmet etmektedir" ifadeleri kullanıldı.