AB liderleri ekonomik bütçelerde uzlaşamıyor

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Avrupa Birliği (AB) üyesi 27 ülkenin lideri, pandeminin ekonomik sonuçlarıyla mücadele için hazırlanan kurtarma programını ve gelecekteki bütçeyi müzakere etmeye devam ediyor.

Belçika’nın başkenti Brüksel’de yapılan AB Liderler Zirvesi’nin ikinci oturumuna AB Konseyi Başkanı Charles Michel başkanlık etti. Liderleri, Covid-19 krizinin başlangıcından bu yana ilk defa fiziksel olarak bir araya getiren zirvede, salgının ekonomik etkilerine karşı hazırlanan toplam 750 milyar avroluk ekonomik kurtarma programı ile yaklaşık 1 trilyon avroluk AB’nin 2021-2027’deki bütçesini belirleyecek "Çok Yıllı Mali Çerçeve" taslağı ele alındı.

AB’nin 2021-2027 dönemi bütçesini de görüşen liderler, bütçenin boyutunu, harcama alanlarını ve üye ülkelerin gelecekteki bütçeye ne oranda katkı sağlayacaklarını da değerlendirdi. Üye ülkelerin oy birliğiyle belirlenmesi gereken kurtarma paketinde henüz uzlaşma sağlanamadı.

TARTIŞMALAR SÜRÜYOR

AB bütçesi ve kurtarma programına ilişkin karar, üye ülkelerin AB Konseyindeki oy birliği ve Avrupa Parlamentosu (AP) onayıyla alınıyor. AB ülkeleri içinde Danimarka, Hollanda, İsveç ve Avusturya, kurtarma programındaki hibelere onay vermiyor. Bu ülkeler, ihtiyaç duyan AB ülkelerine ‘koşullu’ biçimde kredi verilmesini ve bunların ileride geri ödenmesini istiyor. Macaristan ve Polonya ise AB fonlarının hukukun üstünlüğü şartına bağlanmasına destek vermiyor.

***

‘Hepimiz aynı gemide değiliz’

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, “İkinci Dünya Savaşı’ndan beri en büyük küresel ekonomik kriz ve gelirlerde 1870’den beri en büyük çöküşle karşı karşıyayız. 100 milyon kişi daha aşırı derecede yoksulluğa sürüklenebilir ve kıtlık, tarihi oranlara çıkabilir” dedi. Güney Afrikalı lider Nelson Mandela’yı anma töreninde konuşan Guterres, “Dünya nüfusunun yüzde 70’i giderek artan gelir eşitsizliği içinde yaşarken en zengin 26 kişi küresel nüfusun yarısının zenginliğini elinde tutuyor. Covid-19 herkesin aynı gemide olduğu efsanesi gibi dünyanın her yerindeki yanlışları ve yalanları açığa çıkardı. Hepimiz su üstünde olsak da kimiler süper yatlardayken, kimileri batmak üzere olan enkaza tutunuyor” diye konuştu.