Avrupa Birliği Dış Politika Şefi, "Mülteci krizinin ardından, Türkiye’yle güven ilişkisini yeniden inşa etmeliyiz" açıklamasında bulundu

AB: Mülteci krizinin ardından, Türkiye’yle güven ilişkisini yeniden inşa etmeliyiz

Avrupa Birliği Dış Politika Şefi Josep Borell, mart ayında binlerce mültecinin Yunanistan sınırını geçmeye çalışmasıyla oluşan soğukluğun ardından, Avrupa Birliği’nin Türkiye’yle güveni yeniden inşa etmek istediğini söyledi

Reuters'ın haberine göre, koronavirüs pandemisinin ortaya çıkmasından önce şubat ayında Ankara, 2016 yılında AB ile para karşılığında mültecileri Türkiye’de tutma anlaşmasına rağmen, Suriye savaşından kaçanlar ve başka yerlerden gelen mültecilerin Avrupa’ya gitmesinin önüne geçmeyeceklerini söyledi.

Bu açıklamanın ardından Ortadoğu, Pakistan ve Afganistan’dan gelen yaklaşık 35 bin mülteci Yunanistan’a geçmeye çalışmış, Yunanistan tarafı mültecilerin geçişini engellemek için biber gazı ve basınçlı suyla müdahale etmişti.

Brüksel ve Atina Ankara’yı, mültecileri sınıra yığarak daha fazla para ve Suriye konusunda destek için Avrupa Birliğine “şantaj” yapmakla suçlamıştı.

Türkiye, Suriye’den gelen yaklaşık 3,6 milyon mülteciye ev sahipliği yapıyor. Ankara, Avrupa Birliği’nin 2016 yılında yapılan anlaşmadaki yükümlülüklerini yerine getirmediğini ifade ediyor.

AB Dış Politika Şefi Josep Borell, Yunanistan’ın Türkiye’yle sınır bölgesini ziyareti sırasında yaptığı konuşmada, “Türkiye’yle ortak çıkarlarımız üzerinde durmalıyız ve güven ilişkisini yeniden inşa etmeliyiz” dedi.

Borell, Avrupa Birliği’nin dış sınırlarını koruma konusunda kararlı olduklarını ve Yunanistan’ın egemenliğini güçlü bir şekilde desteklediklerini ifade etti.