AB’nin sığınmacı utancı
Bir Afgan göçmen, İsviçre'de mahkemenin sınır dışı etmesine yönelik karar alması üzerine Cenevre’de intihar etti. (Foto: AA)

Dış Haberler

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin sınırlarında göçmenlere karşı sürdürülen sert tutum raporlara da yansıdı. Avrupa Parlamentosu’ndaki (AP) Sol-GUE/NGL Grubu’nun Sınırda Şiddet İzleme Ağı ile birlikte sınırlardaki insan hakları ihlalleriyle ilgili hazırladığı rapora göre sığınmacılar insanlık dışı muamelelere maruz kalıyor.

Ağırlıklı olarak AB’nin dış sınırları olarak kabul edilen Balkanlar ve Yunanistan’da faaliyet gösteren İzleme Ağı’yla ortak hazırlanan "Geri itmelerle ilgili kara kitap" başlıklı raporda, 2021’de görüşülen kişilerin yüzde 95’inin sınırda şiddete maruz kaldığı belirtildi. Yunanistan, Bulgaristan, Avusturya, İtalya, Slovenya, Hırvatistan, Polonya, Macaristan, Romanya, Sırbistan, Bosna Hersek, Karadağ, Kosova, Kuzey Makedonya ve Arnavutluk’taki vakalara yer verilen raporda çarpıcı ifadeler yer aldı.

BUZDAĞININ GÖRÜNEN KISMI

Raporda hem AB’nin dış sınırlarından hem de üye devletlerin toprakları içerisinde yasa dışı bir şekilde geri itilen, dövülen, tekmelenen, hakarete uğrayan, aşağılanan ve keyfi olarak gözaltına alınanların kan donduran ifadeleri demokrasi havarisi Batı’nın maskesini düşürdü.

AP’de raporun sunumunu yapan, İzleme Ağı’nın analisti Hope Barker, "Geri itmelerin var olduğunu inkar etme noktasının ötesindeyiz. Kamera kanıtlarımız, tıbbi raporlarımız ve binden fazla tanıklığımız var. Bunlar yalnızca toplamayı başardığımız veriler" değerlendirmesini yaptı. "Bu buzdağının görünen kısmı, duymadığımız yüzbinlerce hikaye var" diyen Barker, "Geri itmeler yasa dışıdır" ifadelerini kullandı.

GERİ İTMELERİ DURDURUN

Sol-GUE/NGL Grubunun Alman üyesi Cornelia Ernst, göçmenleri geri iten ve sığınma hakkını reddeden üye devletlere karşı ihlal prosedürlerini başlatmadığı için AB Komisyonunu sorumlu tuttu. Ernst, Grubun web sitesindeki "Geri itmeleri durdurun" kampanyasını imzalama çağrısı yaptı.