ABD, Çin ve Rusya arasındaki hegemonya savaşında geri kalmak istemeyen AB’nin kendi ordusunu oluşturma projesinde yeni adımlar atıldı. Macron, ordu için Orban’dan da destek aldı.

AB ordusuna yeni destek Orban’dan

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel paylaşım ve nüfuz mücadelesinde ABD, Rusya ve Çin’in gerisine düşmek istemeyen Avrupa Birliği ordu kurma çalışmalarında yeni bir adım daha attı. Askeri olarak ABD ve NATO’ya bağımlı olan AB, Washington ile yaşanan anlaşmazlıklar sonrasında kendi ordusunu kurma kararı almıştı. Almanya ve Fransa’nın öncülük ettiği AB ordusu projesi kapsamında ilk adımlar atılsa da gelişmeler istenilen düzeyde değil.

AB dönem başkanlığını 1 Ocak’tan itibaren devralmaya hazırlanan Fransa Cumhurbaşkanı Emanuel Macron Macaristan Başbakanı Viktor Orban'la Avrupa Ordusu konusunda el sıkıştı.


Birliğin Doğu Avrupalı üyeleriyle görüşmek üzere Macaristan'ın başkenti Budapeşte’ye giden Macron, popülist politikaları ve “Avrupa değerleri” konusundaki fikir ayrılıkları nedeniyle birçok AB ülkesinden gelen eleştirilerin hedefi olan Orban ile anlaşmaya vardı.

ORTAKLIĞI HATIRLADILAR

İngiliz The Times gazetesi görüşmede iki liderin geçmişteki gerilimi geride bıraktığını, Orban'ın “daha güçlü bir AB, AB ordusu, nükleer enerji ve tarım alanlarında Fransa liderine desteğini sunduğunu yazdı. Orban, görüşmeye ilişkin yaptığı açıklamada, Macron'un kendisiyle ilgili önceki eleştirilerine değinerek “Fransa ansiklopedicilerin ülkesidir. Tanımlama konusunda en iyisi onlar, bu yüzden yaptıkları tanımlamaları kabul ediyoruz. Macron son olarak siyasette karşı saflarda yer aldığımızı ama aynı zamanda Avrupalı ortaklar olduğumuzu söyledi” dedi.

Orban, her iki ülkenin de daha güçlü bir Avrupa'dan yana olduğunu ve Avrupa'nın stratejik özerkliğe ihtiyaç duyduğu konusunda ortaklaştığını söyledi.
Macron da “Siyasi anlaşmazlıklarımız var, bunlar iyi biliniyor. Yine de Avrupa için birlikte çalışma ve sadık ortaklar olma konusunda istekliyiz” diye konuştu.

OTORİTER DEMİŞTİ

The Times, Fransa liderinin “askeri ve ekonomik açıdan egemen bir Avrupa vizyonuna” destek almak amacıyla Macaristan başbakanına uzlaşmacı bir tarzda yaklaştığı yorumu yaptı. Macron, Orban ve AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı otoriter liderler olarak nitelendirmişti.

ABD ve NATO’nun Afganistan’dan çekilmesi AB’de yeniden ortak orduyu gündeme getirmişti. AB Konseyi Başkanı Charles Michel, "Afganistan'da olanlar gözümüzü açmalı" derken Fransız Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian da Avustralya’nın ABD ve İngiltere ile yaptığı denizaltı anlaşmasıyla ilgili kızgınlığını "Sırtımızdan bıçaklandık" diyerek dile getirdi.

PESCO TARTIŞILIYOR

Avrupa'nın 'NATO'ya alternatif' olarak kurduğu ortak ordu PESCO Kasım 2017’de oluşturuldu. Kısaca PESCO olarak adlandırılan Kalıcı Yapılandırılmış İşbirliği Savunma Anlaşması’nda henüz somut bir ilerleme kaydedilmiş değil. ABD’ye yakın Letonya, Litvanya ve Polonya gibi ülkeler Avrupa ordusunun Rusya tehdidine karşı yeterli olmayacağını savunuyor. Çoğu krizde tarafsızlık politikası izleyen Avusturya, İsveç, Finlandiya ve İrlanda gibi AB üyeleri de Avrupa ordusu fikrine genellikle sıcak bakmayan üyeler arasında yer alıyor.