Avrupa Komisyonu, Polonya'nın yeni sağ hükümeti tarafından gerçekleştirilen ve demokrasiye aykırı olduğu gerekçesiyle eleştirilen yasal düzenlemelerle ilgili soruşturma başlattı.

AB, Polonya'nın sağcı yeni hükümetiyle ilgili soruşturma başlattı

Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans, Polonya’da kabul edilen düzenlemelerin AB’nin ‘hukukun üstünlüğü’ prensibine uygun olup olmadığını inceleyeceklerini söyledi.

AB'nin yürütme organı olan Avrupa Komisyonu’nun ilk kez bir birlik üyesi ülke ile ilgili olarak soruşturma başlatmış olması dikkat çekti.Avrupa Komisyonu, AB'nin temel değerlerine aykırı uygulamalar olduğunun tespit edilmesi halinde, üye ülkeye yasayı değiştirmesi için baskı yapabiliyor ve ülkenin AB içinde karar alma yetkisini askıya alabiliyor.

VARŞOVA TIMMERMANS’I DAVET ETTİ

Sputnik'in bildirdiğine göre, Polonya’daki tartışmalı yasal düzenlemeler, hükümetin medya ve Anayasa Mahkemesi üzerindeki etkisinin artırılmasına yönelik bir dizi uygulamayı kapsıyor.

Polonya Başbakanı Beata Szydlo ise, parlamentoda yaptığı konuşmada, haksız bir şekilde suçlandıklarını ve ülkede demokrasinin sağlam temellere sahip olduğunu söyledi. Polonya hükümetinin konuyu görülmek üzere Timmermans’ı da ülkeye davet ettiği belirtildi.

RUSYA-AB FORUMU DA DEĞİŞİKLİK TALEP ETTİ

Rusya-AB Sivil Toplum Forumu'nun yürütme komitesi, Polonya hükümetine, Devlet Başkanı Andrzej Duda'ya ve iktidardaki Hukuk ve Adalet Partisi'ne yeni düzenlemelerin iptal edilmesi yönünde çağrı yaptı.

Mevzuatta değişiklik talep eden komite, Polonya yönetiminden hukuk kuralları standartlarına ve güçler ayrılığı ilkesine bağlı kalmasını talep etti.

HÜKÜMETE MEDYA YÖNETİCİLERİNİ DEĞİŞTİRME YETKİSİ VERİLDİ

Muhafazakar Hukuk ve Adalet Partisi (PiS) ekim ayında iktidara gelmesinin hemen ardından, AB'nin eleştirilerine rağmen yargı ve medya üzerinde kendi etkisini güçlendiren yasalar çıkardı. Bunlardan biri de 7 Ocak'ta yürürlüğe giren devlet televizyonu ve radyosunun yöneticilerinin ve yönetim kurulu üyelerinin artık hükümet tarafından seçilmesi ve görevden alınabilmesini öngören değişiklik oldu.

Hukuk ve Adalet Partisi, geçen 8 yıllık iktidar döneminde Yurttaş Plaftormu'na yakın isimlerin medyada önemli pozisyonlara getirildiğini, halkın geniş kesimlerinin görüşlerinin medyada görmezden gelindiğini öne sürerek bu değişikliği savunuyor.

ANAYASA MAHKEMESİ'NİN KARAR ALMASI ZORLAŞTIRILDI

Diğer taraftan Anayasa Mahkemesi'nin yargılama usullerinde değişiklik öngören ve geçen ay yürürlüğe giren yasa ise, meclis tarafından çıkarılan yasaların Yüksek Mahkeme tarafından iptal edilmesini zorlaştırıyor. Yeni yasa, Anayasa Mahkemesi'nin karar alması için gereken basit çoğunluk uygulamasına son verirken bundan sonraki kararlar için üçte iki çoğunluğun sağlanması koşulunu getiriyor. Yasa ayrıca Anayasa Mahkemesi'nde açılan iptal davalarında, karar öncesinde asgari üç aylık değerlendirme süresi öngörüyor.

PiS, gelecek günlerde bankacılık sektörü başta olmak üzere, ekonomide millileşmeyi teşvik edecek adımlar atmayı planlıyor. PiS, Polonya'nın AB ortak para birimi avroya geçmesine de karşı çıkıyor.