Rusya Devlet Başkanı Putin'in Ukrayna’nın 4 bölgesinin Rusya'ya bağlanmasına yönelik anlaşmaları imzalamasının ardından açıklama yapan AB Konseyi, "Rusya'ya karşı yaptırımları arttıracağız ve Ukrayna'ya güçlü desteğimizi sürdüreceğiz" dedi.

AB ülkeleri: Rusya'nın yasa dışı ilhakını asla tanımayacağız

AB ülkeleri, Rusya'nın Ukrayna’nın Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya bölgelerine yönelik ilhak açıklamasının ardından, bu 'yasa dışı ilhakı' hiçbir zaman tanımayacaklarını bildirdi.

AB ülkelerinin liderlerinden oluşan AB Konseyi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna’daki Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya bölgelerinin Rusya'ya bağlanmasına yönelik anlaşmaları imzalamasından hemen sonra açıklama yayımladı.

AB ülkelerinin liderleri, Ukrayna'nın Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya bölgelerinin ilhakını şiddetle reddettiklerini ve kınadıklarını kaydetti. Konsey açıklamasında, "Rusya'nın kurallar temelli uluslararası düzeni baltalayarak ve BM Şartı ile uluslararası hukuku ihlal ederek küresel güvenliği tehlikeye attığı" ifadelerine yer verildi:

'KARARLAR YOK HÜKMÜNDEDİR'

Açıklama şu ifadelere yer verildi:

"Ukrayna'nın bağımsızlığı, egemenliği ve toprak bütünlüğünü daha fazla ihlal için Rusya'nın bahane olarak uydurduğu yasa dışı referandumları da bunların sahte ve yasa dışı sonuçlarını tanımıyoruz ve asla tanımayacağız. Bu yasa dışı ilhakı asla tanımayacağız. Bu kararlar yok hükmündedir ve hiçbir yasal etki oluşturamaz. Kırım, Herson, Zaporijya, Donetsk ve Luhansk Ukrayna'ya aittir. Tüm ülkelere ve uluslararası kuruluşlara bu yasa dışı ilhakı kesin surette reddetmeleri çağrısında bulunuyoruz."

'KISITLAYICI TEDBİRLERİ GÜÇLENDİRECEĞİZ'

Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne destek verildiği yinelenen açıklamada, Ukrayna'nın kendini savunmak ve topraklarını geri almak için Rusya'ya karşı meşru haklarını kullandığı, Ukrayna'ya her türlü desteğin süreceği ifade edildi. Açıklamada, "Rusya'nın yasa dışı eylemlerine karşı kısıtlayıcı tedbirlerimizi güçlendireceğiz. Bunlar Rusya'nın savaşını durdurması için baskıyı artıracaktır" denildi.

PUTİN, 4 BÖLGEYE YÖNELİK İLHAK KARARINI RESMİ OLARAK AÇIKLAMIŞTI

Rusya Devlet Başkanı Putin, Ukrayna’daki Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya bölgelerinin Rusya'ya bağlanmasına yönelik anlaşmalarını bugün imzalamıştı.

Rusya, Ukrayna'daki Rusya yanlısı ayrılıkçıların kontrolündeki Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetleri ile Rus ordusunun ele geçirdiği Herson ve Zaporijya bölgelerinin Rusya’ya katılmasına yönelik tören düzenlemiş. Söz konusu bölgelerin Rusya'ya katılımlarına ilişkin anlaşmalar Rusya Devlet Başkanı Putin tarafından imzalanmıştı.

Burada yaptığı konuşmada, Rusya’ya katacakları bölgeleri müzakere konusu etmeyeceklerini belirten Putin, "Kiev yönetimini, askeri eylemleri durdurmaya ve müzakere masasına oturmaya çağırıyoruz" diye konuşmuştu.

AA-İHA