AB, üye ülkelerin hükümetlerine, Avrupa İlaç Ajansı’nın AstraZeneca’nın kanda pıhtılaşmaya yol açtığına dair açıklamaları üzerine beraber hareket etme çağrı yaptı. AB Sağlık Komiseri Stella Kyriakides, AstraZeneca aşının ‘kanda pıhtılaşmaya’ yol açtığına dair nadir bir yan etkisi olduğu bulgusuna ilişkin AB ülkelerinin birlikte hareket ederek halkın güvenini artırması gerektiğini vurguladı.

AB, üye ülkelere AstraZeneca konusunda birlik çağrısında bulundu

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Avrupa İlaç Ajansı’nın (EMA) AstraZeneca aşısının ‘kanda pıhtılaşmaya’ yol açtığına ilişkin açıklamaları, AB ülkelerinde birtakım ayrılıklara yol açtı.

EMA, sağlık bakanları ve yetkililerinin bir araya gelerek AstraZeneca'nın Covid-19 aşısı ile ilgili bulguyu açıklayan ve aşının hala yaygın olarak kullanılması gerektiği konusunda ısrar eden toplantısından sonra AB hükümetleri, bulguların açıklanmasının ardından aşıya dair ne yapılacağı konusunda ikiye bölündü.

Belçika, Almanya ve Fransa gibi ülkeler aşının 55-60 yaş üstü kullanımına kısıtlama getirirken, bazı ülkeler de aşının yan etkilerinin çok nadir görüldüğünün ve hala aşılanmaya devam edilmesi gerektiğini belirtti.

The Guardian'ın aktardığına göre, EMA’nın dün yaptığı açıklamaların ardından AB Sağlık Komiseri Stella Kyriakides de, AB üyesi ülkelerle çevrimiçi bit toplantı yaparak, aşıya karşı halkın güveninin artırılması birlikte hareket edilmesi çağrısında bulundu.

Kyriakides, aşının önemini vurgulayarak, “Aşılarımızın güvenliği, AB aşı stratejimiz kapsamında her zaman çok önemli olmuştur. Bugünkü değerlendirme, farmakovijilans sistemimizin çalıştığını gösteriyor; şüpheli yan etkiler hızla rapor ediliyor, bilgiler paylaşılıyor ve uzmanlarımız mevcut tüm kanıtları değerlendirmek için hızla bir araya geliyor. Kararlarımız artık EMA'nın bilimsel çalışmasına ve risklerin ve faydaların titiz, sürekli bir değerlendirmesine dayanmalıdır. Bugün sağlık bakanlarını, halkın güvenini artırmak için Avrupa çapında koordineli bir yaklaşımı izlemeye çağırıyorum” dedi.

EMA: FAYDALARI RİSKLERİNDEN AĞIR BASIYOR

EMA, dün açıkladığı bulgularında, Oxford/AstraZeneca aşısının faydalarının riskten ağır bastığını ve aşının uygulanmasını belirli yaş gruplarıyla sınırlandırmayı haklı kılacak hiçbir kanıt bulunmadığını vurgulamıştı.

Sonuca rağmen, yaklaşık 17 üye devlet, kullanımına kısıtlamalar getirdi ve en son Belçika da, gelecek ay sadece 55 yaşın üzerindekilere aşı uygulayacağını söyledi.

Birleşik Krallık aşı düzenleme ve denetleme kurulu MHRA, 30 yaşın altındaki sağlıklı kişilere mümkünse farklı bir aşı verilmesi tavsiyesinde bulunmuştu.