Akdeniz'de Türk gemisine yapılan aramanın ardından  AB ve İtalya Büyükelçileri ile Almanya maslahatgüzarı Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı.

AB ve İtalya Büyükelçileri ile Almanya maslahatgüzarı Dışişleri'ne çağrıldı

Akdeniz'de Türk gemisine yapılan hukuksuz aramanın ardından ilgili ülkelere Dışişleri Bakanlığı tarafından nota verildi. AB ve İtalya Büyükelçileri ile Almanya maslahatgüzarı Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı.

Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Ankara’daki AB, İtalya Büyükelçileri ve Almanya Maslahatgüzarı (Büyükelçi Ankara dışında olduğundan) bugün Bakan Yardımcımız Büyükelçi Sedat Önal tarafından Bakanlığımıza çağrılarak, Roseline-A adlı ticari gemimize İrini Operasyonu çerçevesinde ülkemizin açık izni olmadan çıkılması ve denetlenmesi olayı protesto edilmiş ve ilgili ülkelere Nota verilmiştir. Notamızda, olayın uluslararası hukuka aykırı olduğu ve tazminat haklarımızın da muhafaza edildiği kayıt altına alınmıştır."

Türkiye'den Libya'ya giden bir gemi Alman fırkateyni tarafından durdurulup arandı. Türkiye, yasa dışı silah taşıma iddiasıyla yapılan aramanın tamamlandığını savunurken Almanya ise son anda yapılan müdahaleyle geminin aranamadığını öne sürdü.

Dışişleri Bakanlığı, İrini Harekatı kapsamında Türkiye'nin gemisinin aranması hakkında "Söz konusu müdahale, ne bayrak devleti olarak ülkemizin, ne de gemi kaptanının rızası alınarak gerçekleştirilmiştir" açıklamasında bulunmuştu.