AB ülkelerinin dışişleri bakanları, dün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin başta olmak üzere birçok üst düzey Rus yetkiliyle yaptırımları görüştü. Putin’in görüşmenin yapıldığı saatlerde Avrupa’ya “Koronavirüsle ortak mücadele” çağrısında bulunması dikkat çekti.

AB yaptırımı görüşürken Putin ‘ortak çaba’ önerdi

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Avrupa Birliği’ne bağlı (AB) 27 ülkenin dışişleri bakanları Rusya’nın sağcı muhalif lider Aleksey Navalni’ye hapis cezası kararı üzerine dün yeni yaptırımları gündeme getirdi.

Belçika’nın başkenti Brüksel’de yapılan toplantıya ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken videokonferans yöntemiyle katılırken, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ve ona yakın isimlerin mal varlıklarının dondurulması, seyahat yasağı getirilmesi gibi bir dizi yaptırım başlığı ele alındı.


İLİŞKİLER DÜŞÜK SEVİYEDE

Reuters’ın haberine göre, toplantıya katılan Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Rusya’ya ek yaptırımların getirilmesini savundu. Maas, “Rusya yalnızca Navalni’yi hapse atmakla kalmayıp aynı zamanda demokrasi yanlısı aktivistlere baskı kuruyor. Rusya ile yapıcı bir diyaloğu nasıl sürdüreceğimizi de konuşmalıyız, ilişkiler kesinlikle düşük seviyeye ulaştı” değerlendirmesi yaptı. Litvanya Dışişleri Bakanı Gabrielius Landsbergis de “Rusya’daki insan hakları ihlallerinin bariz ihlallerine göz yumamayız” açıklamasında bulundu. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise geçen hafta AB’nin Rusya’ya ekonomik zorluklar yaşatacak yaptırım kararları alınması durumunda AB’yle ilişkilerin askıya alınabileceği mesajı vermişti. Lavrov, söz konusu durumu “İlişki diye bir şey kalmadı” şeklinde açıklamıştı. AB’nin Rusya’ya yönelik yaptırımları 2014’te Kırım’ın ilhakıyla da gerçekleşmişti. AB’nin yaptırımlar listesinde mal varlıkları dondurulan çoğu üst düzey 170’ten fazla Rus yetkili bulunuyor. n Dış Haberler

***

ab-yaptirimi-gorusurken-putin-ortak-caba-onerdi-844616-1.

Soçi’den seslendi

AB dışişleri bakanları toplantısının gerçekleştiği saatlerde Putin’in Avrupa’ya mesaj yollaması dikkat çekti. Sputnik’in haberine göre, dün Soçi kentinde Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko’yla bir araya gelen Putin, burada yaptığı açıklamada “Koronavirüs pandemisiyle ortak mücadele için Avrupa ülkeleriyle çabaların birleştirilmesi gerektiğini” ifade etti. Putin, “Şu anda Rusya’da her 100 bin kişiden yaklaşık 10’u hasta. Fransa’nın güneyinde bu rakam 70 küsur. Bu nesnel veriler, Avrupalı meslektaşlarımızla çabalarımızı birleştirmemiz gerektiğini söylüyor. Ortak çalışma yürütülmesine açığız” dedi.