AB yardımlarının 1.5 milyar avrosunun ‘demokrasi ve hukukun üstünlüğü’ için harcandığı açıklandı. CHP’li Selina Doğan, “Demokrasi ve hukuk nerede?” diye sordu

AB yardımları 'demokrasi ve hukuk' için harcanmış: Nereye gitti bu paralar!

MUSTAFA MERT BİLDİRCİN

Avrupa Birliği (AB) Bakanı Ömer Çelik, TBMM AB Komisyonu Üyesi CHP Milletvekili Selina Doğan’ın AB tarafından Türkiye’ye yapılan yardımlara ilişkin sorularını yanıtladı. ‘Demokrasi ve hukukun üstünlüğü’ için harcanan miktar 1,5 milyar avroyu bulurken CHP’li Doğan, “Demokrasi ve hukukun üstünlüğü nerede?” diye sordu.

AB’nin 2007-2013 yıllarını kapsayan 1’inci dönemde Türkiye’ye 4 milyar 700 milyon Avro fon tahsis ettiğini açıklayan Çelik, 2014-2020 yıllarını kapsayan 2’nci dönemde ise toplam 4 milyar 453 milyon avro fon tahsis edileceği bilgisini paylaştı.
Doğan’a verdiği yanıtta, AB tarafından sağlanan fonların düzenli olarak denetlendiğini kaydeden Çelik, “Türkiye’de kullanılan AB fonlarına ilişkin harcamalar ve bu fonların yönetim sistemi Avrupa Komisyonu ve Sayıştay’ın yanı sıra, Hazine Müsteşarlığı bünyesindeki Ulusal Yetkilendirme Görevlisi, Ulusal Fon, Hazine Kontrolörleri Kurulu, Merkezi Finans ve İhale Birimi tarafından düzenli olarak izlenmektedir” ifadelerini kullandı.

1 milyar 581 bin avro
Çelik’in yanıtında yer alan, AB fonlarının kullanıldığı alanlar dikkati çekti. “Birliğe üyelik için hazırlayıcı reformlar” başlığı altında, 2014 yılından bugüne toplam 1 milyar 581 milyon avro yardım alındığını kaydeden Çelik, “Demokrasi ve yönetişim” için toplam 956 milyon 500 bin avro harcandığını açıkladı. AB’nin Türkiye’ye yaptığı yardımların 624 milyon 900 bininin ise “hukukun üstünlüğü ve temel hakların iyileştirilmesi” için harcandığı bilgisi yer aldı.

Doğan, Çelik’in mali yardımların kullanıldığı alanlara ilişkin açıklamasını BirGün’e değerlendirdi. AB’nin Türkiye’ye yönelik yaptığı yardımları denetleme kararının Türkiye’ye duyulan güvensizliği gösterdiğinin altını çizen Doğan, “Biz de AB incelemesine gerek kalmadan yapılan yardımların açıklanmasını istedik” diye konuştu.

‘O zaman demokrasi nerede?’
AB’nin demokrasi ve hukukun üstünlüğü için Türkiye’ye para verdiğini vurgulayan Doğan, demokrasi ve hukukun üstünlüğü için toplam 1 milyar 581 bin avro harcadığına dikkati çekerek, “Bu para demokrasi için kullanılmışsa demokrasi nerede? Hukukun üstünlüğü için kullanılmışsa hukuk nerede?” diye sordu.

Nereye harcanıyor?
İstihdam, sosyal politikalar, cinsiyet eşitliğinin giderilmesi ve çevre alanlarda Türkiye’de gözle görülür gerileme söz konusu olduğunu kaydeden Doğan, “Bu paralar gerçekte nereye harcanıyor” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin 2’nci 7 yıllık dönemde 4 milyar 454 milyon avro daha yardım alacağını sözlerine ekleyen Doğan, AKP’nin yönetim anlayışıyla bu yardımların gelmesinin zora gireceğini belirtti.

Çelik’in yanıtında, AB fonlarının kullanıldığı alanlar şöyle sıralandı:

» Sosyo-ekonomik ve bölgesel kalkınma: 1 milyon 525 bin avro
» İstihdam, sosyal politikalar, eğitim, cinsiyet eşitliğinin teşviki ve insan kaynaklarının geliştirilmesi: 425 milyon avro
» Geçiş dönemi desteği ve kurumsal yapılanma 1 milyon 667 avro
» Tarım ve kırsal kalkınma 912 milyon 200 bin avro
» Sınır ötesi işbirliği: 20 milyon 40 bin avro
» Bölgesel kalkınma: 1 milyon 778 bin avro
» İnsan kaynaklarının geliştirilmesi: 473 milyon avro
» Kırsal kalkınma: 854 milyon avro