Avrupa Birliği liderler zirvesinde Türkiye’ye Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerine devam etmesi halinde aralık ayında yaptırım uygulanması gündeme geldi.

AB zirvesinde ambargo tehdidi: Doğu Akdeniz’de itidal istendi

Belçika’nın başkenti Brüksel’de dün sona eren Avrupa Birliği (AB) liderler zirvesinde Türkiye’ye yönelik Doğu Akdeniz’deki faaliyetleri nedeniyle “ambargo tehdidi” geldi.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, zirvede yaptığı açıklamada, “Türkiye’nin Kıbrıs sularında doğalgaz arama çalışmalarında ısrar etmesi durumunda AB’nin aralık ayında ambargo uygulabileceğini” açıkladı.

‘YAPICI İLİŞKİ’ TALEBİ

AB’nin Türkiye’yle “olumlu ve yapıcı bir ilişki istediğini” Von der Leyen, “Ankara’nın bu faaliyetlerini tekrarlaması halinde, AB elindeki tüm enstrümanları ve seçenekleri kullanacak. Elimizde derhal uygulamaya sokabileceğimiz bir alet çantamız var” diye konuştu. Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel de konuya ilişkin, “Türkiye bizimle daha olumlu bir şekilde angaje olmak isterse, biz de buna hazırız” dedi.

Öte yandan, liderler Belarus’a yönelik ambargolar konusunda uzlaştı. Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko’nun yer almadığı listede, 40 kişiye yaptırım uygulanması kararı aldı. Belarus’a uygulanacak ambargolar ve Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetleri AB zirvesinde birbirine bağlı iki konu oldu. Türkiye’ye karşı somut önlem alınması konusundaki baskısını sürdüren Güney Kıbrıs, istediği adım atılmazsa Belarus’a karşı uygulanacak yaptırımları bloke etmeyi sürdüreceğini açıklamıştı. n Dış Haberler Servisi