Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin yüzde 100 elektrikli otobüslerinin prototipi tanıtıldı. ABB Başkanı Mansur Yavaş, otobüslerin seri üretim sürecinin başladığını söyledi.

ABB’den ulaşımda teknolojik dönüşüm: Yüzde 100 elektrikli otobüsler için seri üretim başladı

BirGün Ankara

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin, yüzde 100 elektrikli otobüslerinin prototipi basına tanıtıldı. Avrupa standartlarında testleri başarıyla geçtiği bildirilen ve BELKA A.Ş. tarafından dizelden yüzde 100 elektrikliye dönüştürülen otobüsler için seri üretim sürecinin başladığı belirtildi. ABB Başkanı Mansur Yavaş, “Bundan sonra Ankara’nın sokaklarında elektrikli otobüsleri göreceğiz” dedi.

BELKA’nın büyük bir iş başardığını ifade eden Yavaş, “Dünyada bir ilk yapıyoruz ve bunun patenti de alındı. İnşallah 2022 yılının sonunda bitecek şekilde 22 adet otobüsün teslimini yapacağız” diye konuştu.

EGO Genel Müdürlüğü ve BELKA A.Ş. arasında yapılan dönüşüm iş birliği kapsamında kullanım süresi dolan yedi otobüsün elektrikliye dönüştürülmesi amacıyla devir teslim imza töreni düzenlendi.

YAVAŞ: "2022’NİN SONUNDA DÖNÜŞÜM TAMAMLANACAK”

İmza töreninde yaptığı konuşmada Türkiye’nin Paris Anlaşması’na imza attığına vurgu yapan Yavaş, elektrikli otobüs üretimini teşvik edeceklerini belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Ülkemizin Paris Anlaşması’na imza attığı bugünlerde inşallah bu konuda, çevreye barışık çalışmalara devam edeceğiz. Çünkü kentte zaman zaman yaşıyoruz, şehir selleri oluyor, kuraklıklar oluyor. Bunun bir tek sebebi var, iklim değişikliği. Onun için imzalanan Paris Anlaşması ile birlikte sanıyorum yurt dışı krediler de bu konuda çoğalacak ve biz de Ankara’da yaşayan bütün hemşehrilerimizin daha konforlu bir yaşamı kendilerine sunacağız. BELKA büyük bir iş başardı. Türkiye’de araştırma yapan, gençlik grupları bize yazmaya başladı. Daha sonra dünyanın her yerinden iş birliği teklifleri gelmeye başladı. Daha sonra her başarılı iş biliyorsunuz engellenmeye çalışılır, Türkiye’de bazı firmalar aracılığı ile bu işin çok gereksiz olduğunu, çok pahalı olacağını söyleyerek bu işi yapmamızın önüne geçmeye çalıştılar.

abb-den-ulasimda-teknolojik-donusum-yuzde-100-elektrikli-otobusler-icin-seri-uretim-basladi-934323-1.

99 model otobüsün elektrikli otobüse dönüştürülmesi önemli değil, buradaki hukukçu, sanayici arkadaşlarımın bildiği bir şey var. Know-how denilen bir fikir geliştiriyoruz ve dünyada bir ilk yapıyoruz, bunun patenti de alındı. Bütün testlerden de geçildi. Dolayısıyla elde edilecek know-how’a herhalde dünyada şu anda kimse fiyat biçemez. Bu kadar önemli bir olayı bugün gerçekleştiriyoruz. İlk adımı EGO Genel Müdürlüğümüzle yaparak inşallah 2022’nin sonunda bitecek şekilde 22 adet otobüsün teslimini yapacağız.”

BELKA Teknoloji Merkezi’nde gerçekleşen devir teslim imza törenine, ABB Başkanı Mansur Yavaş, Moldova Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Dmitri Croitor, Çankaya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Can Çoğun, Çankaya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Müfit Gülgeç, Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Başkan Vekili Yaşar Neslihanoğlu, EGO Genel Müdürü Nihat Alkaş, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Berkay Gökçınar, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Reşit Serhat Taşkınsu, BELKA Genel Müdürü Dursun Çiçek, Büyükşehir bürokratları ile çok sayıda davetli katıldı.