Abbasağa Parkı'nda Soma için adalet istendi

ZEYNEP KURAY

Somalı aileler “Adaleti yeryüzüne çıkartacağız” şiarıyla başlattığı adalet yürüyüşü kapsamında İstanbul Beşiktaş Abbasağa Parkı'nda forum düzenlendi. Forumda, Cumartesi Anneleri ve Gezi Şehitleri Aileleriyle kucaklaşan Somalı Aileleri adalet yerini bulana kadar mücadeleyi sürdüreceklerini vurguladı.

Soma katliamı'nın karar duruşmasında verilen adaletsiz kararı protesto etmek için Ankara'ya yürüyen Somalı ailelerin 3'üncü durağı Beşiktaş Abbasağa Parkı oldu. Demokratik kitle örgütleri tarafından düzenlenen foruma konut olan Somalı Aileler, burada gözaltında kaybedilen çocuklarının akıbetini yıllardır arayan Cumartesi Anneler ve Gezi Direnişi sırasında hayatını kaybeden Berkin Elvan’ın annesi tarafından karşılandı. HDP milletvekili Oya Ersoy, CHP milletvekili Ali Şeker, Halkevleri Eşbaşkanı Nuri Günay ve çok sayıda siyasi parti temsilcisinin katıldığı forumda, Soma ve tüm katliamlar için adalet istendi.

ÇOCUKLARIMIZLA BİRLİKTE BİZİ DE DİRİ DİRİ GÖMDÜLER

“Soma için adalet. Adaleti yeryüzüne çıkartacağız” pankartının açıldığı forumda ilk konuşma Soma Katliamı'nda hayatını kaybeden madenci Uğur Çolak'ın annesi Gülsüm Çolak tarafından yapıldı. “13 Mayıs 2014'te çocuklarımızı gömdüler” diyerek sözlerine başlayan Çolak, “Çocuklarımızı gömdükleri toprağın altına bizi de diri diri gömdüler. Mahkemeden bir umut adalet bekledik. Ama olmadı. Mahkeme sonucunda 15 yıl ceza verdiler. Patronları serbest bıraktılar. Biz istiyorduk ki kasten ihmalden müebbet versinler. 301 evladımızın katledilmesinin bedeli bu olmamalı. Çocuklarımızın mezarlarından bir avuç toprak aldık. O toprağı son umudumuz olan Hakim Savcılar Yüksek Kurulu’na (HSYK) vereceğiz. Biz kime güveneceğiz. Devlet halkını öldürüyor” dedi.

Soma Katliamı'nda hayatını kaybeden bir diğer madenci Bilal Malkoç'un annesi Fatma Malkoç ise, “Biz iki anne bu adalet yoluna baş koyduk. Adaleti bulana kadar yürüyüşe devam edicez” dedi.

HAK ARAMADIKÇA ACILI ANNELER ÇOĞALACAK

abbasaga-parki-nda-soma-icin-adalet-istendi-486779-1.

Cumartesi Anneleri adına konuşan Hayrettin Eren'in kardeşi İkbal Eren, Soma Anneleri'ni, Cumartesi Annelerini, Gezi Annelerini ve burada buluşturan adalet arayışı olduğunu söyledi. Bu ülkenin hak arama sorunu olduğunu vurgulayan Eren, şunları kaydetti: “Biz hak aramayı öğrenmediğimiz sürece bu anneler çoğalacak. Eğer biz 1 Mayıs 1977'nin arkasında durabilseydik 301 işçiyi toprağın altına vermezdik. Hak arayışları böyle sonuçlanmazdı. Biz Cumartesi Anneleri olarak 23 yıldır soruyoruz; çocuklarımıza ne oldu? Biz 35 yıldır kemik arıyoruz. Devlet tarafından gözaltına alınıp kaybedilenlerin kemiklerini arıyoruz. Faillerden hesap soruyoruz. Eğer benim büyüklerimde 102 yıl önce katledilen Ermenilerin, Sabahattin Ali'nin hesabını sorsalardı, bugün biz çocuklarımızın kemiklerini aramazdık.”

Bıkmadan, usanmadan hak arayışımızı sürdüreceklerinin altını çizen Eren, “Eğer biz adaleti bulursak inanın herkes bulacak. Soma'nın patronu sokakta. Bizim failler sokakta. Hepimiz tehlike altındayız. Her an birimize Bir şey olabilir. O beyaz Toros’lar tekrar iş başında” dedi.

BİR BERKİN BİR SOMA DAHA OLMASIN

Gezi Direnişi sırasında polisin attığı gaz fişeğinin başına isabet etmesi sonucunda ağır yaralanan ve 269 gün komada kaldıktan sonra hayatını kaybeden 14 yaşındaki Berkin Elvan'ın annesi Gülsüm Elvan ise, oğlunun ölümünden 5 yıl geçmesine rağmen adalet gelmediğini hatırlattı. “Sokaklarda adliyelerde adalet arıyoruz bulamıyoruz” diyen Elvan, “Bir daha Berkin olmasın; bir daha Soma olmasın diye mücadele ediyoruz. Katiller yargılanana kadar her gün sokakta olacağız. Sonuna kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Birleşirsek kazanacağız. Birleşmeliyiz” diye konuştu.

VERİLMEYEN ADALET BİR GÜN HERKESE LAZIM OLACAK !

abbasaga-parki-nda-soma-icin-adalet-istendi-486780-1.

Bilal Malkoç’un babası İsmail Çolak da, emekli madenci olduğun belirterek, “Evladını kaybetmiş bir babayım. Ocaklara ömrümü vermişim. Hayatımı verdiğim ocaklara oğlumu verdim. Bu en büyük işçi katliamı. 301 kişiyi göz göre göre katlettiler. Bunu asla kader, fıtrat olarak kabul etmiyoruz. Düpedüz katliamdır. Bu karar duruşması kimseyi mutlu etmedi. Mahkeme başkanının yanlı olduğunu biliyorduk. Bir simit çalan çocuğa 20 yıl verenler, 301 kişinin ölümüne neden olanlara ödül yağdırdılar. Biz adalet için çıktık, bu yoldan geri adım atmayacağız. Bu adaleti veremeyenlere Bir gün bu adalet lazım olacak” dedi.

Forum gösterilen “301” isimli belgeselle sona erdi.

abbasaga-parki-nda-soma-icin-adalet-istendi-486781-1.abbasaga-parki-nda-soma-icin-adalet-istendi-486782-1.