ABD ambargosu altında ekonomik krizle boğuşan Venezuela, gerekli ödemeleri yapamadığı için yoksul ülkelerin aşıya eşit biçimde katılımı amacıyla kurulan COVAX’a katılamadı.

ABD ambargosu altında olan Venezuela, COVAX’tan aşı alabilmek için gerekli ödemeleri yapamadı

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Pan Amerikan Sağlık Örgütü (PAHO), Venezuela'nın Covid-19 aşılarının organizasyonuna yönelik uluslararası bir mekanizma olan COVAX'a katılmak için gerekli mali şartları karşılayamadığını belirtti. Ülkede aşıya erişim için kullanılabilecek başka araçlar değerlendiriliyor.

Ambargo nedeniyle ağır ekonomik kriz içinde olan Venezuela'nın COVAX'a katılmak istediğini belirten PAHO Acil Sağlık Durumları Direktörü Ciro Ugarte, ülkenin mali kaynak eksikliği nedeniyle belli zamanda yapılması gereken ödemeleri gerçekleştiremediği için COVAX mekanizmasına katılamadığını sözlerine ekledi.

Reuters'in haberine göre, Dünya Sağlık Örgütü’nün bölgesel kolu olan PAHO yetkilisi, Venezuela için "COVAX mekanizmasına katılabilmesi için sürenin geçtiğini" sözlerine ekledi.

Dünya Sağlık Örgütü ve GAVI aşı ittifakı tarafından yoksul ülkeleri desteklemek için koordine edilen COVAX mekanizması, bağışçı ülkeler, Dünya Bankası gibi çok taraflı yapılar ve özel yardım kuruluşları tarafından finanse ediliyor. PAHO yetkilileri, COVAX'ın bu yıl 2 milyar doz aşıyı garanti altına aldığını belirtiyor.