ABD ara seçimlerinde şu ana kadar açıklanan sonuçlara göre Senato’da Cumhuriyetçiler 19, Demokratlar 12 koltuk kazandı. Son durumda Cumhuriyetçilerin ve Demokratların elinde 48 sandalye bulunurken Visconsin, Nevada, Arizona eyaletlerinde ise sonuçlar henüz netleşmedi. Temsilciler Meclisi yarışında ise Cumhuriyetçiler 198 sandalye kazanırken Demokratlar ise 167 sandalyenin sahibi oldu. Hakimiyet için 218 sandalye gerekiyor. Georgia eyaletinde Senato yarışı ikinci tura kaldı.

ABD ara seçimlerinde son durum: Georgia eyaletinde Senato yarışı ikinci tura kaldı

ABD'de düzenlenen ara seçimlerde Kongre'nin iki kanadı olan Temsilciler Meclisi ve Senato’da çoğunluğun hangi partide olacağı henüz netleşmedi.

Başkanlık seçimlerinin olmadığı yıllarda yapılan ara seçimlerde, Senato ve Temsilciler Meclisi’nde dengelerin değişmesi, Beyaz Saray ve Kongre arasındaki dengeleri de belirliyor. Eğer Temsilciler Meclisi ve Senato’dan oluşan Kongre’de güç dengesi Cumhuriyetçilerin lehine değişirse, Başkan Joe Biden ‘topal ördek’ olacak.

Ülkede dün düzenlenen seçimlerde halk, 435 sandalyeli Temsilciler Meclisi’nin tamamı ile 100 sandalyeli Senato’daki 35 koltuk için sandık başına gitti. Senato’daki 6 yıllık süresini tamamlamayan 29 Cumhuriyetçi ile 36 Demokrat, seçimlere girmedi.

Associated Press'in açıkladığı resmi olmayan sonuçlara göre, Cumhuriyetçiler 19 sandalye kazanırken Demokratlar 12 sandalyenin sahibi oldu. Hiçbir parti elindeki sandalyeyi karşı tarafa kaptırmadı.

Açıklanan sonuçlara göre, Cumhuriyetçilerin elinde 48, Demokratların elinde 48 sandalye bulunurken Visconsin, Geoergia, Nevada, Arizona eyaletlerinde ise sonuçlar henüz netleşmedi.

51 SENATÖRE ULAŞAN KONGRE’DE HAKİM OLACAK

Mevcut düzende Senato’da 50 Cumhuriyetçi ve 50 Demokrat senatör bulunuyor. 51 senatör sayısına ulaşan taraf, Kongre’nin bu kanadında çoğunluğun da sahibi olacak.

Denge yine 50'ye 50'de kalırsa Demokrat Başkan Yardımcısı Kamala Harris, aynı zamanda Senato Başkanı olduğu için eşitliği bozacak ve Senato’nun kontrolü Demokratlar’da kalacak.

MEHMET ÖZ, DEMOKRAT RAKİBİNE KAYBETTİ

Mehmet Öz, seçilirse Türk vatandaşlığından ayrılacağını açıkladıMehmet Öz, seçilirse Türk vatandaşlığından ayrılacağını açıkladı

Fox News ve NBC kanallarına göre Demokratların adayı John Fetterman Pennsylvania'da Mehmet Öz'e karşı yarışı kazadı.

ABD’de dün yapılan ara seçimlerde oy sayım işlemi devam ederken, Pennsylvania eyaletinde Senato seçimleri için Cumhuriyetçi Partiden aday olan Mehmet Öz yenilgiyi kabul etti.

Öz yaptığı yazılı açıklamada, "Bu sabah John Fetterman'ı aradım ve onu tebrik ettim. Kendisine ve ailesine hem kişisel olarak hem de bir sonraki ABD Senatörümüz olarak en iyi dileklerimi sunuyorum" dedi.

Destekçilerine ve kampanya çalışanlarına da teşekkür eden Öz, "Ülke olarak büyük sorunlarla karşı karşıyayız ve herkesin partizan kılıçlarını bırakıp işi bitirmeye odaklanmasına ihtiyacımız var. İnsanları bir araya getiren cesur liderlikle gerçek bir değişim oluşturabiliriz” ifadelerini kullandı.

Oyların yüzde 94’ünün sayıldığı Pennsylvania eyaletinde Cumhuriyetçi aday Öz oyların 47,1’ini alarak seçim yarışını kaybederken, Demokrat Fetterman ise oyların yüzde 50,4’ünü alarak Pennsylvania eyaletinin senatörü oldu.

GEORGIA İKİNCİ TURA KALDI

ABD’de Kongre’nin alt ve üst kanatları olan Temsilciler Meclisi’nin 435 sandalyesinin tamamı, Senato’nun ise 100 sandalyesinin 35’i için dün yapılan seçimlerde oy sayımı devam ederken, kritik öneme sahip Georgia eyaletinde Senato seçimi ikinci tura kaldı.

Georgia Eyalet Sekreteri Brad Raffensperger Atlanta’da düzenlediği basın toplantısında, eyalette sayılacak 10 binden az oy kaldığını ifade ederek, söz konusu oyların ne Cumhuriyetçi ne de Demokrat Senato adayının yüzde 50'den fazla oy almasını sağlayamayacağını aktardı.

Georgia’da Senato seçiminin ikinci tura kaldığını doğrulayan Raffensperger, ikinci tur için oy pusulalarının hazırlanmaya başlandığını açıkladı. Georgia’da şu ana kadar sayılan oylara göre, Demokrat Raphael Warnock oyların 49,2’sini, Cumhuriyetçi Herschel Walker ise oyların 48,7’sini aldı. Cumhuriyetçi Walker ile Demokrat Warnock 6 Aralık’ta Senato için yeniden yarışacak.

TEMSİLCİLER MECLİSİ’NDE ÇOĞUNLUK İÇİN 218 SANDALYE GEREKİYOR

Temsilciler Meclisi yarışında, Cumhuriyetçiler 198 sandalye kazanırken Demokratlar ise 167 sandalyenin sahibi oldu.

Temsilciler Meclisinde 218 sandalyesi bulunan parti meclis çoğunluğunu elde ediyor ve tüm komitelerin başkanlarını, çoğunluğu elinde bulunduran parti atıyor.

Batı eyaletlerinde sonuçlar henüz gelmeye başlamadı ancak son gelen sonuçlara göre Demokratların Temsilciler Meclisi yarışında 2 koltuğu Cumhuriyetçilere kaptırdığı görülüyor.

Cumhuriyetçiler ayrıca, daha önce yapılan bazı seçim bölgesi değişikliğinden kaynaklı boş kalan 1 sandalyeyi daha aldı.

ABD halkı 2 yılda bir 435 sandalyeli Temsilciler Meclisinin tamamı ile 100 sandalyeli Senatodaki 35 koltuk için sandık başına gidiyor.

Bu yıl, Senatodaki 6 yıllık süresini tamamlamayan 29 Cumhuriyetçi ile 36 Demokrat seçimlere girmedi.

‘Z KUŞAĞI’NDAN BİRİ KONGRE’YE SEÇİLDİ

ABD Temsilciler Meclisi için Florida’ya ait oyların yüzde 98’i sayılırken, ilk kez ‘Z kuşağı’ndan bir isim Kongre’ye girdi.

Kongre’ye seçilen Maxwell Alejandro Frost, Demokratları temsil ediyor. 25 yaşındaki Frost, sosyal medyada “Kazandık! Bu gece tarih yazdık. Floridalılar, Z kuşağı ve daha iyi bir geleceği hak ettiğimize inanan herkes için tarih yazdık” paylaşımında bulunarak seçimini kutladı.

Seçim kampanyasında silah şiddeti, iklim değişikliği, kürtaj hakkı ve geniş sağlık hizmeti konularına ağırlık veren Frost, aynı zamanda silah satışının kısıtlanmasını talep eden March for Our Lives’ta aktivistlik yaptı.

Daha önce New York Times’a konuşan Frost yangın tatbikatından daha fazla toplu silahlı saldırı tatbikatına katılan kuşaktan geldiğini belirterek kendisi için silah kontrolünün çok önemli bir mesele olduğunu ifade etmişti.

abd-ara-secimlerinde-son-durum-yaris-basa-bas-gidiyor-1085643-1.

ARA SEÇİMLER NEDEN ÖNEMLİ?

ABD'de halk 2 yılda bir görev süresi 2 yıl olan Temsilciler Meclisi üyelerinin tamamını, görev süresi 6 yıl olan senatörlerin ise 3'te 1'ini seçmek için sandık başına gidiyor.

Başkanlık seçimlerinin olmadığı yıllarda yapılan ara seçimlerde, Senato ve Temsilciler Meclisinde dengelerin değişmesi, Beyaz Saray ve Kongre arasındaki dengeleri de belirliyor.

Bu yılki seçimler özellikle enflasyon nedeniyle anketlerde kan kaybeden Demokrat Başkan Joe Biden'ın siyasi hayatı için de önem taşıyor.

Kongrenin her iki kanadı da Cumhuriyetçilere geçerse Biden'ın yasama konusundaki hedefleri sekteye uğramış olacak. Bu da Biden'ı görevinin son 2 yılında zorlu bir süreç beklediği anlamına geliyor.