ABD ara seçimlerinden çıkarılan ilk sonuçlar

ABD'deli seçmenler, Senato'daki 35 sandalye ve Temsilciler Meclisi'ni belirlemek üzere sandık başına gitti.

Son yıllardaki en kritik ara seçim olarak gösterilen seçimlerde, Cumhuriyetçiler Senato'da, Demokratlar ise Temsilciler Meclisi'nde önde görünüyor.

Senato'daki son dağılıma göre Cumhuriyetçiler 52, Demokratlar 44 sandalyeye sahipken, Temsilciler Meclisi'nde ise Cumhuriyetçiler 174, Demokratlar 185 sandalyeye sahip.

BBC Türkçe'nin haberine göre, ABD ara seçimlerinden çıkan beş sonuçta hem Başkan Trump'ın, hem Demokratların hem de ABD’nin bundan sonra gideceği yön konusunda önemli fikirler verdi:

Kadın adaylar rekora koşuyor

Henüz seçmenler sandığa gitmeden önce yapılan tahminlerde kadın adayların ses getireceği öngörülüyordu. Öyle de oldu. Gelen kesin olmayan sonuçlara göre dün geceki ara seçimlerle birlikte ABD Kongresi’ndeki kadın sayısı rekor kırmış oldu.

Demokratlar için manevra alanı

Demokratların Senato’da çoğunluğu elde etmesi zaten beklenmiyordu. Ancak Temsilciler Meclisi’nde beklentileri karşıladılar ve çoğunluğu ele geçirdiler. Demokratların yükselişini ifade etmek için kullanılan ‘Mavi dalga’ çok büyük boyutlarda olmasa da gerçekleşmiş gibi gözüküyor. Demokratların bu kazanımı Trump’ın yürürlüğe koymak istediği tartışmalı düzenlemeler önünde bir engel olacak.

Trump’ın dediği gibi ‘muhteşem bir başarı’ mı?

Trump paylaştığı Twitter mesajında ara seçimleri Cumhuriyetçiler için ‘muhteşem bir başarı’ sözleriyle niteledi. Ancak ABD Başkanı’nın hayata geçirmek istediği politikalar artık Kongre’de tıkanabilir. Ayrıca Beyaz Saray üzerindeki denetimin de artması beklenebilir.

Cumhuriyetçilerin kırsalda oy kaybı

Bu seçimlerde Cumhuriyetçiler büyük kentlerin dışındaki küçük yerleşim yerlerindeki güçlerini koruyamadı. Bu da gelecekte parti içi sorunlara ve bazı gelişmeleri yeniden düşünme ihtiyacına yol açabilir.

Trump destekçisi valiler için belirsiz sonuç

Vali seçimlerinde Trump destekçisi valilerin bir kısmının yüzü güldü, bir kısmı ise kaybetti. Bu tablo 2020’deki başkanlık seçimlerini etkileyebilir. ABD’de valiler başkan adayları için fon toplayabiliyor, kampanyada çalışacak gönüllüleri bulabiliyor.