ABD'de Halkbank yönetici Mehmet Hakan Atilla'nın tutuklu yargılandığı davada eski polis Hüseyin Korkmaz tanık olarak ifade vermeye devam ediyor.

'ABD Atilla'ya karşı' davasında 12. gün

ABD'de "İran'a yönelik yaptırımları delmek" ve "kara para aklamak" gibi suçlamalarla Halkbank'ın eski genel müdür yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın tutuklu yargılandığı dava 12. gününde devam ediyor.

Davada Rıza Sarraf dışında tanık olarak yer alan bir başka isim olan ve hakkında Fethullah Gülen cemaatine üyeliği suçlamasıyla yakalama kararı bulunan eski polis Hüseyin Korkmaz, ifade vermeye devam etti.

Korkmaz, İranlı yetkililer ile Halkbank yetkilileri arasında 3 Ekim ve 8 Kasım 2012'de toplantılar düzenlendiğini aktardı. Duruşmayı izleyen gazeteci Adam Klasfeld'in aktardığına göre Korkmaz, bu toplantlara Sarraf ile AKP hükümetinden yetkililerin de katıldığını söyledi.

Hüseyin Korkmaz: Türk hükümeti, Halkbank ve İran hükümeti arasında Zarrab'ın katıldığı toplantılar yapıldı

Eski polis Hüseyin Korkmaz, New York'ta Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla'nın yargılandığı davada ifade vermeye devam ediyor.

Duruşmayı takip eden gazeteci Adam Klasfeld'in aktardığına göre Korkmaz, Halkbank yetkililerinin İran hükümetinden temsilcilerle buluştuğunu söyledi. Savcının sorusu üzerine Korkmaz, Reza Zarrab ve Türk hükümetinden yetkililerin de toplantılara katıldığını belirtti.

İfadeye göre toplantılar 3 Ekim ve 8 Kasım 2012'de gerçekleşti.

Hüseyin Korkmaz: Halkbank ile böylesi bir ticareti yapan tek kişi Zarrab değildi

Duruşmayı takip eden gazeteci Adam Klasfeld'in aktardığına göre Korkmaz, Halkbank ile bu tarz ticaret yapan tek kişinin iş adamı Rıza Sarraf olmadığını söyledi.

Aynı zamanda davada Sarraf ve yardımcısı Happani arasındaki bir konuşma da kanıt olarak kamuya açıldı.

Hakan Atilla'nın avukatlarından eski polis Hüseyin Korkmaz'ın ifadesine itiraz

Hakan Atilla'nın avukatları, eski polis Hüseyin Korkmaz'ın ifadesinin hükümsüz sayılması için tanıklığına itirazda bulundu.

İtirazın gerekçesi olarak ise Korkmaz'ın 2012-2013 yılları arasında Türk yetkililer tarafından yürütülen ve Hakan Atilla'nın dahil olmadığı bir soruşturmayala ilişkili 'önyargılı ve kafa karışıklığı yaratan' bulguları ortaya atması gösterildi.

Diğer yandan duruşmada şimdilik Korkmaz'ın ifadesine sonradan devam etmek üzere son verildi.

Citibank'tan bir yetkili ifade veriyor..

Atilla'nın avukatları eski polis Korkmaz'ı çapraz sorguya aldı

Tekrar tanık kürsüsüne dönen eski polis Hüseyin Korkmaz'ı Hakan Atilla'nın avukatları çapraz sorguya alıyor.

Atilla'yı şimdiye kadar görmediğini ve kendisiyle tanışmadığını belirten Korkmaz, Atilla'nın avukatlarının 'polislikten istifa ettiği' iddiasını reddederek Hakkari'ye sürüldüğünü öne sürüyor.

Korkmaz, 2013 yılında kendisine dinlemesi için izin verilen telefon konuşmalarını hatırladığını söylüyor.

Atilla'nın avukatları ise 2013 yılından beri çok fazla şeyin gerçekleştiğini aktarıyor.

Korkmaz hakkında yürütülen soruşturmalar hakkında detaylar vererek gözaltına alınmasının sebebini darbe teşebbüsü olarak gösteriyor.

Eski polis Korkmaz: Darbe girişimi bir felaketti, Gülencileri suçlamam için soruşturmanın bir parçası olmam gerekir

Atilla'nın avukatları, Korkmaz'ın darbe teşebbüsüyle suçlanmasından bir ay sonra Türkiye'de bir darbe girişimi olduğunu dile getiriyor.

Korkmaz ise 'bu olayın bir felaket olduğunu' ve Temmuz 2016'dan sonra Türkiye'yi terk ettiğini anlatıyor.

Atilla'nın avukatlarının darbeye 'Gülencilerin kalkıştığını' söylemesi üzerine Korkmaz, "Bunu bilebilmem için soruşturmaların bir parçası olmam gerekirdi" cevabını veriyor.

Korkmaz: Atilla ile Zarrab'ın yüz yüze buluştuğuna dair bir şey hatırlamıyorum

Atilla'nın avukatları çapraz sorguda mahkemeye sunulan fotoğraf ve video kayıtlarının Atilla ile ilişkili olmadığını ispatlamaya çalışıyor.

Eski polis Korkmaz ise eski kayıtlarda Atilla ile Zarrab'ın yüz yüze tanıştığına dair bilgi olup olmadığını hatırlamadığını söylüyor.

Korkmaz aynı zamanda Atilla'nın hiç rüşvet almadığını da aktarıyor.

Korkmaz: Gülen organizasyonunun bir üyesi değilim

Atilla'nın avukatlarının Gülen cemaatinin bir üyesi olduğuna yönelik suçlamalarına Korkmaz, "Gülen organizasyonunun bir üyesi olmadığını, bir polis memuru olduğunu" söyleyerek yanıt verdi.

Korkmaz ifadesinde verildiği iddia edilen rüşvetlerden bahsediyor

Korkmaz ifadesinde Süleyman Aslan, Egemen Bağış ve Muammer Güler'e verildiği iddia edilen rüşvetlerden bahsediyor.

"Recep Tayyip Erdoğan" adını tam olarak kullanarak 'yolsuzluk soruşturması' iddialarını gündeme getiriyor.

Bugünkü oturum sona erdi.

Kaynak: BBC Türkçe / Onur Erem