'ABD Atilla'ya karşı' davasında jüri kararını açıkladı

ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarını deldiği iddiasıyla 21 ay önce Miami'de tutuklanan iş adamı Rıza Sarraf'ın "tanık" olarak ifade verdiği davada jüri, eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla hakkındaki kararını açıkladı.

"ABD Hazine Bakanlığı'nı dolandırmak için kumpas kurma,Uluslararası Acil Ekonomik Güç Yasası'nı delmek için kumpas kurma, bankacılık sisteminde sahtekarlık yapma, bankacılık sisteminde sahtekarlık yapmak için kumpas kurma, kara para aklamak için kumpas kurma" suçlarından suçlu bulunan Atilla, kara para aklama suçlamasından beraat etti.

Jürinin hâkim Berman'a bir not göndererek "Bazı konularda mutabık kalıp diğerlerinde ayrışırsak ne olur?" diye sormuş, hâkim Berman müzakerelere devam etmeleri yanıtını vermişti.

KARARI BERMAN VERECEK

Bundan sonra Atilla hakkında ne kadar ceza verileceğine davanın hâkimi Berman karar verecek. Davada sadece sanık Mehmet Hakan Atilla ve tutuklu tanık Rıza Sarraf hakkında karar çıkacak. ABD yargı sisteminde gıyabi yargılama olmadıgı için, eski Maliye Bakanı Zafer Çaglayan'ın da aralarında olduğu "firari sanık" statüsündek, 7 kişi hakkında hüküm verilmeyecek. Türk bankaları ile ilgili olası bir ceza ya da yaptırım kararı ise daha sonra ABD Hazine Bakanlığı tarafından verilecek.

Atilla'nın cezası 11 Nisan 2018'de yapılacak duruşma ile Yargıç Berman belirleyecek.

Suçunu kabul eden ve savcılıkla anlaşma yoluna giderek, tanıklık yapan Türkiye ve İran vatandaşı iş adamı Rıza Sarraf için verilecek cezanın belirlenmesinde iddia makamının bildireceği görüş de rol oynayacak.

Yapılan anlaşma kapsamında, savcılığın Berman'a bir dilekçe sunması ve bu dilekçede de Sarraf'ın tanıklığının iddia makamının davasına ne kadar yardımcı olduğunu anlatarak, ceza indirimi talebi olup olmadığını aktarması bekleniyor.

Yargıç Berman'ın Sarraf ile ilgili ceza kararında savcılığın görüşünü göz önünde bulundurması öngörülüyor.

SES KAYDI DİNLETİLDİ

Ayrıca jüri üyelerine Rıza Sarraf, Süleyman Aslan ve Zafer Çağlayan arasındaki bir telekonferansın kaydı da dinletildi. Mayıs 2013 tarihli ses kaydına göre, Hakan Atilla, Çğlayan, Sarraf ve Aslan arasında yapılan görüşmeye çocuklarını okula bırakması gerektiği için katılamıyor. Zafer Çağlayan, Atilla için 'Kılıbıkmış ya' ifadesini kullanıyor.

ATİLLA'YA YÖNELTİLEN SUÇLAMALAR

Sanıklara iddianamede altı suçlama yöneltiliyor:

- ABD ve özellikle de ABD Hazine Bakanlığı'nı dolandırmak için kumpas kurma,

- Uluslararası Acil Ekonomik Güç Yasası'nı (International Emergency Economic Powers Act) delmek için kumpas kurma,

- Bankacılık sisteminde sahtekarlık yapma,

- Bankacılık sisteminde sahtekarlık yapmak için kumpas kurma,

- Kara para aklama,

- Kara para aklamak için kumpas kurma.

Öte yandan Atilla'nın eşi Burçin Atilla, ilk kez duruşmaya katıldı. Burçin Atilla, ayağa kalkarak eşini iki yanağından öperek sarıldıktan sonra gözyaşlarını tutamadı.

Hürriyet'ten Razi Canikligil'in haberine göre, sivil kıyafetlerle kelepçesiz halde salona alınan Hakan Atilla ise eşine gülümseyerek karşılık verdikten sonra avukatlarının yanına oturdu.

Hakan Atilla, 15 Aralık'taki duruşmasında, avukatlarının sorusu üzerine eşini 269 gündür göremediğini, çocuğunu ise sadece 2 saat görebildiğini ifade etmişti.

Avukatından ilk açıklama

"Sizce müvekkiliniz adil yargılandı mı?" sorusuna Atilla'nın avukatı Rocco, "Bence davalar hiçbir zaman mükemmel değildir. Bu dava da mükemmel değildi. Temyiz mahkemeleri zaten bu yüzden var" diye yanıt verdi.