ABD Başkanı Joe Biden bugün, iklim kriziyle mücadele etmek, gelir eşitsizliğini azaltmak ve ülkenin alt yapısını yeniden inşa etmek için 2 trilyon dolarlık Amerikan İş Planı yatırımını açıkladı. Açıkladığı paketle ilgili, “Ekonomimizi yukarıdan aşağı değil, aşağıdan yukarıya ve ortaya doğru inşa etme zamanı” dedi.

ABD Başkanı Biden, 2 trilyon dolarlık Amerikan İş Planı yatırımını açıkladı

DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Başkanı Joe Biden, ülkenin altyapısını yeniden inşa etmek, iklim değişikliğiyle mücadele etmek, gelir eşitsizliğini azaltmak ve istihdamı artırmak için 2 trilyon dolarlık kapsamlı bir ekonomi destek paketi açıkladı.

Dün akşam saatlerinde açıkladığı 2 trilyon dolarlık Amerikan İş Planı yatırımını Biden, ABD’nin Pensilvanya eyaletinin Pittsburgh şehrinde paylaştığı video ile duyurdu.

Bir dakika bile bekleyemeyiz dediği yatırıma ilişkin Biden, “Amerikan İş Planı uyarınca, ülkemizin kurşun borularının ve servis hatlarının yüzde 100'ü değiştirilecek - böylece Amerika'daki her çocuk musluğu veya çeşmeyi açıp temiz su içebilecektir” diye belirtti.

Biden’ın söz konusu yatırımı, 20 bin millik otoyolları, yolları ve ana caddeleri modernize edilmesine, bakıma ihtiyaç duyan 10 bin köprünün onarılmasına, kurşun boruları ve servis hatlarının tamamını değiştirilmesine olanak tanıyor.

“BU ÜLKEYİ WALLSTREET İNŞA ETMEDİ”

ABD’de pandemi dolayısıyla milyonlarca insanın işsiz kalmasına ilişkin de yatırım yapılacağını söyleyen Biden, “Yapınca daha iyisini yapmak zorundayız bu yüzden, Ekonomimizi yukarıdan aşağı değil, aşağıdan yukarıya ve ortaya doğru inşa etme zamanı” ifadelerini kullandı.

Bu yatırımın ikinci dünya savaşından beri yapılmış en kapsamlı yatırım planı olduğunu belirten ABD Başkanı, “Bu ülkeyi Wall Street inşa etmedi, büyük Amerikan orta sınıfı inşa etti. Bu sefer, orta sınıfı Amerikan İşler Planı çerçevesinde yeniden inşa ettiğimizde, herkesi bir araya getirmiş oluyoruz” diye konuştu.

KURUMLAR VERGİSİ YÜZDE 21'DEN 28'E YÜKSELTİLECEK

2 Trilyon dolarlık ekonomi paketiyle planlanan değişiklikler arasında, kurumlar vergisi oranının yüzde 21'den yüzde28'e yükseltilmesi bulunuyor. Ayrıca Biden’ın planları arasında, çokuluslu şirketleri ABD'de yurtdışında elde edilen karlar için daha fazla vergi ödemeye zorlayacak tedbirler de bulunuyor.

Biden’ın vergi planı, Donald Trump'ın kurumlar vergisi oranını yüzde 35'ten 21'e düşüren vergi indirim yasasının önemli parçalarına karşılık olarak niteleniyor.

Yeni ABD Başkanının açıkladığı 2 trilyon dolarlık yatırım paketi, iktidarı süresinde hazırladığı 2’nci destek paketi olarak biliniyor. İlk yardım paketi, geçtiğimiz ay Covid-19’la mücadele kapsamında 1.9 trilyon olarak açıklanmıştı.