ABD Başkanı Joe Biden, ilk dış görüşmesini Kanada’ya yaptı. Kanada Başbakanı Justin Trudeau ve Biden, görüşmelerini çevrimiçi olarak gerçekleştirdi. Trump'la çok açık bir şekilde çatışan Trudeau, ABD ile yeniden yakın çalışmayı 'dört gözle beklediğini' kaydetti.

ABD Başkanı Biden geleneği bozmadı: İlk görüşme Kanada’yla

ABD’de 2020’nin Kasım ayında gerçekleşen seçimler sonucu iktidara gelen Demokrat Parti’li Joe Biden, iktidara geldiği günden bu yana ilk dış 'ziyaretini' gerçekleştirdi.

Geleneği devam ettiren Biden ilk görüşmeyi Kanada ile yaptı ve ülkenin Başbakanı Justin Trudeau ile görüştü. İki lider Covid-19 önlemleri kapsamında görüşmelerini çevrimiçi olarak gerçekleştirdi. Liderler toplantıda, ABD’de tutuklu bulunan iki Kanadalının serbest bırakılması başta olmak üzere, iklim krizi ile mücadele ve Çin ile ilgili karşılıklı politika geliştirilmesini de konuştular.

Etkinliğin online olmasıyla ilgili de konuşan yetkililer, “Kanada genellikle bir ABD başkanının ilk dış gezisi için seçilen duraktır ancak Covid-19 Bay Biden'in planlarını bozdu. Bunun yerine toplantı uzaktan yapıldı” açıklamasını yaptı.

BIDEN, TRUDEAU İLE İLİŞKİLERİ GELİŞTİRMEYİ UMUYOR

Bir Demokrat olan Biden, eski Cumhuriyetçi ABD Başkanı Trump'la ilişkileri genellikle sert kabul edilen bir Liberal olan Trudeau ile ilişklileri geliştirmeyi umduklarının da altını çizdi.

Kanadalı başbakan Trudeau, ayrıca ABD ile "Covid'i aşmak ve aynı zamanda tüm dünyada ağırlığımızı hissettirdiğimizden emin olmak için çalışma sözü veriyoruz” dedi.

Liderlerin gazetecilerden soru almaması iki lider için alışılmadık bir gelişme olarak görünüyor.

İki lider ayrıca, 2050 yılına kadar net sıfır emisyona ulaşmak için iklim hedeflerini uyumlu hale getirme sözü verdiler.

Trudeau, düello haline gelen basın bültenleri ve tweetler aracılığıyla yürütülen bir söz savaşında Trump ile çok açık bir şekilde çatışmıştı. Ancak bu görüşmede Trudeau, ABD ile yeniden yakın çalışmayı 'dört gözle beklediğini' söyledi.